Pentru ca, de curand, m-am ales cu o noua obsesie in materie de seriale, iata cel putin 7 motive pentru care imi place si recomand “Gran Hotel” (serial spaniol difuzat in 3 sezoane intre 2011-2013):
1. Este un serial de epoca
1. Este un serial de epoca
Actiunea de desfasoara in anul 1905. Ceea ce inseamna ca, pe tot parcursul serialului, te poti delecta cu moda perioadei respective, cu arhitectura, decoratiunile si toate celelalte detalii ce tin de viata inceputului de secol XX. Serialul respecta indeaproape realitatea acelor vremuri si nu vei gasi scapari de genul “obiectul X nu se inventase inca, dar apare in serial”. Din cate am inteles, limba spaniola vorbita de personajele din serial este o “spaniola de epoca”, nu spaniola contemporana. Mai mult, locul in care se desfasoara majoritatea scenelor serialului, Gran Hotel, este in realitate Palatul La Magdalena (Palacio de La Magdalena) din Santander, Spania, construit intre 1909-1911. Asadar, respectarea arhitecturii epocii este garantata, iar pentru cei care simt ca nu s-au nascut in epoca potrivita, serialul este o ocazie excelenta de a se pierde in stilul de viata si valorile specifice anilor 1900.
2. Este un serial spaniol, deci in limba spaniola
Cum am foarte putine ocazii sa aud vorbindu-se (si, mai ales, sa vorbesc eu insami) limba spaniola, vanez astfel de productii interesante care sa ma tina aproape de uzul limbii spaniole. Si este ciudat ca, de multe ori, in cazul productiilor romanesti, nu inteleg ce spun actorii respectivi (ori au ei ceva probleme de dictie, ori nu rezonez eu la articulatiile limbii romane), dar in cazul unui serial ca “Gran Hotel” nu intampin nici cel mai mic inconvenient pentru a deslusi fiecare cuvant rostit de actori/personaje. Si este un mister pentru mine de unde si cum am invatat limba asta avand in vedere ca am urmat numai cateva cursuri la facultate.
3. Actiunea se desfasoara intr-un hotel
Intr-un mare, imens hotel, (usor de dedus si din numele serialului “Gran Hotel”). Inca de mica, ma jucam “de-a hotelul” – nu stiu daca jocul asta exista cu adevarat sau l-am inventat eu, dar imi placea la nebunie sa ma ocup de camerele hotelului, de provizii, de clienti, de restaurant, de evenimente, de angajati etc. Apoi, imi amintesc si de cateva jocuri pe calculator in care erai pus in postura de director de hotel. Hotelul meu avea si un nume, dar, din pacate, nu mi-l mai amintesc... Dincolo de pasiunea mea bizara pentru hoteluri si pentru tot ce tine de gestionarea lor, faptul ca serialul are ca loc principal de desfasurare a actiunii un hotel ofera o sumedenie de avantaje pentru crearea diferitelor intrigi si situatii. Astfel, actiunea o poate lua pe diferite carari, fiind imposibil sa nu te identifici cu cel putin una.
Avem, pe de o parte, proprietarii hotelului (Dona Tereza, fiicele sale Alicia si Sofia si fiul sau Javier) cu problemele lor personale, dar si legate de hotel; si, pe de alta parte, angajatii hotelului – cu problemele lor personale, dar si legate de hotel. Combinand toate acestea, se pot construi infinite legaturi, intrigi si situatii interesante, iar ideea in sine este extrem de ofertanta pentru a evita problema cu care se confrunta multe seriale, si anume epuizarea intrigilor posibile. Hotelul ajunge sa fie un microunivers care functioneaza dupa legi proprii si care este foarte putin influentat de ceea ce se intampla in afara lui.
Avem, pe de o parte, proprietarii hotelului (Dona Tereza, fiicele sale Alicia si Sofia si fiul sau Javier) cu problemele lor personale, dar si legate de hotel; si, pe de alta parte, angajatii hotelului – cu problemele lor personale, dar si legate de hotel. Combinand toate acestea, se pot construi infinite legaturi, intrigi si situatii interesante, iar ideea in sine este extrem de ofertanta pentru a evita problema cu care se confrunta multe seriale, si anume epuizarea intrigilor posibile. Hotelul ajunge sa fie un microunivers care functioneaza dupa legi proprii si care este foarte putin influentat de ceea ce se intampla in afara lui.
4. Este un serial politist
Da, un serial spaniol de epoca politist. O combinatie nu foarte des intalnita. Pe scurt, Julio Olmedo ii face o vizita surorii sale, Cristina, angajata pe un post de camerista la “Gran Hotel”. Ajuns la hotel, afla insa ca sora sa a disparut in urma cu cateva luni atunci cand a fost concediata pe motiv ca ar fi furat niste bijuterii de la o clienta a hotelului. Se da drept un candidat pentru un post de chelner in cadrul hotelului pentru a descoperi ce i s-a intamplat cu adevarat Cristinei, convins fiind ca ea nu ar fi furat niciodata de la nimeni. Uniforma insangerata a Cristinei si o serie de morti suspecte in randul tinerelor din satul apropiat il conving pe Julio ca sora lui a fost asasinata. Impreuna cu Alicia, fiica donei Tereza, proprietara hotelului, descopera rand pe rand mai multe indicii si se implica in situatii care mai de care mai periculoase.
5. O drama cu mult umor subtil
La baza, serialul este o drama cu accente politiste. Vietile incalcite ale angajatilor hotelului, problemele familiei care detine Gran Hotel, relatia dintre Julio si Alicia, dintre Julio si sora sa sunt predominant dramatice. Mare parte dintre situatiile nefavorabile personajelor sunt cauzate de normele rigide ale epocii, de nevoia permanenta de a pastra aparentele. In spatele zambetelor, a mainilor sarutate cu delicatete si a casatoriilor aranjate in functie de pozitia sociala, se ascund secrete murdare si relatii nepermise, resentimente si planuri de razbunare. Privind insa putin mai in profunzimea acestui serial predominant dramatic, descoperi dialoguri pline de umor, replici ironice, chiar sarcastice, situatii hilare. Atunci cand te astepti mai putin, intre o crima si o situatie controversata intre doi prieteni sau doi iubiti, apare un personaj cu cinci catelusi in lesa cerand sa fie gazduiti la hotel sau o replica ironica a unui detectiv inteligent catre o doamna din inalta societate.
6. Personaje foarte bine construite
Suna a cliseu, dar personajele din “Gran Hotel” chiar par a fi reale. Dupa ce urmaresti 4 sau 5 episoade, iti vine greu sa crezi ca personajele respective nu au trait cu adevarat, ca universul hotelului nu a existat undeva in trecut, cu toate incaperile si intamplarile lui. Secretul consta in faptul ca personajele nu sunt bune sau rele, cu totii au si defecte si calitati, in proportii mai mari sau mai mici. Prin greselile si incercarile lor de a le repara, personajele sunt credibile si castiga audienta. Diego Murquia, unul dintre personajele cu cea mai mare “concentratie” de rautate, are, la randul lui, slabiciuni. O iubeste pe Alicia si, in relatia cu ea, este de multe ori mult mai cinstit decat aceasta. Julio, despre care ai spune ca este protagonistul masculin al serialului (in opozitie cu Diego, care ar fi antagonistul, daca am face astfel de clasificari barbare...), a petrecut ceva timp la inchisoare, isi pune mai mereu in pericol prietenul, pe Andres, este destul de violent etc etc etc...
Intamplarea face ca personajele mele preferate din acest serial sa fie si cele mai amuzante. (Dar este doar o intamplare.) Este vorba despre Andres, colegul de camera al lui Julio, chelner la Gran Hotel si fiul sefei personalului (dona Angela). Andres este un personaj care plateste mereu scump pentru bunatatea lui. Este personajul care o pateste de fiecare data din cauza altora. Imi aminteste mult de George din “Grey’s Anatomy” si sper ca scenaristii nu au avut acelasi plan de final si pentru Andres. Celalalt personaj care imi place mult este detectivul Alaya. Imi aminteste de Columbo si de Poirot din seriile politiste. Alaya este un detectiv care trece peste judecatori corupti si peste domni sau doamne cu pozitii inalte, putere si bani si reuseste sa isi faca treaba nestingherit de piedicile care i se pune. In plus, are o personalitate usor aroganta (dar justificata) si o ironie fina cu care incanta la fiecare replica de-a lui.
7. Episoade de 70 de minute
Actiunea nu este indesata in 40 sau chiar 20 si ceva de minute, asa cum se intampla cu majoritatea serialelor. In mai mult de 70 de minute, actiunea are loc sa se desfasoare cam ca intr-o carte, profund si pregnant. Cred ca de aici provine si foarte buna constructie a personajelor sau impresia veridicitatii lor. Se aloca timp pentru a se pune caramida peste caramida, nu toate scenele au o semnificatie vitala pentru ceea ce va urma. Ele conteaza insa pentru a face povestea mai reala, pentru a reda atmosfera de epoca, dramatismul, umorul si misterul ce caracterizeaza seria.
Un scurt trailer al primului sezon din “Gran Hotel”:
Ce bine suna! O sa-l caut si eu.
ReplyDeleteunde il pot vedea online?
ReplyDeleteCanalul de televiziune spaniol care a transmis in original seria a postat ulterior online toate episoadele (necesita creare cont si un cost modic): http://www.atresplayer.com/television/series/gran-hotel/
DeleteEu urmaresc serialul pe AXN White. Este transmis in fiecare marti seara (cu reluare duminica). Vezi aici programul: http://www.axnwhite.ro/programs/hotel-grand
Sunt sigura insa ca exista si variante online gratuite/piratate.
am gasit ceva, dar fara subtitrare....nu ar fi o problema foarte mare, deoarece cunosc spaniola, dar nu inteleg anumite cuvinte...in cazul in care il gasesti pe undeva cu subtitrare, te rog sa-mi dai de stire...ms
Deletetoate programele tv. din Romania inclusiv axn White le puteti viziona pe www.cool.tv.ro
DeleteImi place la nebunie acest serial,este atat de bine facut si are niste actori talentati.Mi se pare greu de asteptat o saptamana pana la urmatorul episod.Nu stiu cate episoade are in total.
ReplyDeleteSerialul are 3 sezoane: Sezon 1 - 9 episoade; Sezon 2 - 8 episoade; Sezon 3 - 22 episoade. Cu siguranta ar mai putut fi imaginate intrigi pentru a sustine cel putin 4 -5 sezoane, dar "Gran Hotel" s-a oprit, din pacate, la sezonul 3...
DeleteCand incepe difuzarea sezonului 3 la noi ?
Deletela axn white s-a oprit,cand este continuarea cu sezonul 3,stie cineva?
ReplyDeleteTotusi, cand incepe sezonul 3 ?
ReplyDeletePersonal, nu stiu. AXN White nu a anuntat nimic in acest sens. Din cate am vazut pe website-ul oficial, serialul va fi reluat cu sezonul 1, episodul 1. Nici pe pagina de facebook AXN White nu a dat niciun raspuns la intrebarile fanilor serialului... Sa speram ca Gran Hotel va reveni curand...
DeleteAm reusit sa fac rost de adresa de e-mail si culmea, am primit raspuns ! Dreptul de difuzare al sezonului 3 nu a fost cumparat. Au drept de difuzare doar pentru sezonul 1 si 2. Dar, se straduiesc " din rasputeri " sa aduca si ultimele episoade in Romania. Cand va fi asta nu se stie, dar spera ca foarte curand. Sa ne uitam pe site-ul lor pentru ca vor afisa acolo data cand va incepe difuzarea. Asa ca...rabdare si tutun ! Sa speram totusi ca nu va dura o vesnicie.
DeleteMultumesc ca ai impartasit aceasta informatie! Sper sa se difuzeze cat de curand sezonul 3.
DeleteFoarte frumos serialul. Il urmaresc pe AXN, sambata si duminica dimineata. Si mai urmaresc pe TVE inca doua seriale de epoca, Acasias 38 si Seis hermanas. :)
ReplyDeleteMultumim pentru recomandari, Beatrice! Am vazut acum trailer-ele de la Acacias 38 si Seis hermanas si par seriale de epoca foarte interesante; cred ca le voi urmari :) Te mai astept pe aici!
DeleteBuna, se pot urmari undeva, online, cele trei sezoane? Multumesc
ReplyDeleteUn serial de mare calitate. O placere. Toată admiratia realizatorilor.
ReplyDeleteLa faza cu creionarea personajelor, m-aţi lăsat mască. Hopa, nuş de unde Don Diego, pe care nici măcar nu-l cheamă aşa, e mai imaculat decât însuşi eroul. Pe bune? Cum o iubeşte pe Alicia? Asta numiţi dvs, o femeie, IUBIRE? Aia nu-i iubire, e OBSESIE+DORINŢĂ BOLNAVĂ DE A POSEDA+VIOLENŢĂ EXTREMĂ (o siluişete pe nevastă-sa, bate nişte biete servitoare ca pe animalele din grajd, calcă tot şi pe oricine în picioare). Da, Olmedo trecuse pe la închisoare, dar pentru furt, din cauza amorului pentru o muieruşcă unsă cu toate alifiile. Da, e tare în pumni, dar forţat, la crâşmă, de nevoie. Şi nu cu femei şi fiinţe neajutorate. Deci, de unde criminal şi infractor? Înţeleg că vă place actorul care-l joacă pe Murquia (sau mai degrabă Vera-Celande), e clar că face treabă mai bună decât Larry Hagman în rolul lui JR Ewing, dar să-l suiţi aşa în slăvi...Cinstit cu nevastă-sa? Da' de unde. I-a omorât tatăl pe care ea îl adora. I-a zis? NU! Nici măcar nu-l cheamă Murquia şi nu e cine zice că e. Ea ştie? Noroc cu sezonul 3. Şi-a omorât prima nevastă cu o brutalitate animalică. I-a zis? Nici pomeneală! A mai omorât vreo 2 oameni prin sezonul 3, deşi putea să scape de ei şi altfel. I-a zis nevestei? I-auzi!
ReplyDeleteÎn rest, DA, recomandările pentru serial sunt bune.
O intrebare de 1000 de puncte: s-a terminat serialul?!? Doar ieri nu am putut sa-l urmaresc si a fost chiar ultimul episod? Chiar asa "baftoasa" sunt?!?! Dar de ce macar nu au anuntat asta pe post, mi se pare ca ar fi trebuit sa faca acest lucru!
ReplyDeleteDaca asa este si s-a terminat, poate sa-mi spun cineva ce s-a intamplat in ultimul episod? Va rooooog!!!! :)))))
Pe ce canal îl urmăriţi? Dacă e vorba de AXN White, era doar sezonul 2. În intervalul 12-17:25 sâmbăta va urma sezonul 3, care are mai multe episoade, vreo 24 dacă nu mă-nşel ( şi nu cred că e cazul).
ReplyDeleteRectific. M-am uitat în TV Mania şi primele 3 episoade vor fi difuzate de AXN White sâmbătă de la 14:05 (în reluare duminica de la 20:00). Aşadar, vizionare plăcută. Chiar e un serial care merită.
ReplyDeleteStie cineva daca este si cartea Gran Hotel?
ReplyDeleteȘtie cineva dacă se găsește si cartea Gran Hotel?
ReplyDelete