24/08/2014

Recenzie "Divergent" - Veronica Roth

Titlu original: Divergent
Autor: Veronica Roth
Anul primei aparitii: 2011
Limba din original: engleza

“Divergent” este prima carte din trilogia cu acelasi nume scrisa de tanara autoare americana Veronica Roth si se incadreaza in seria romanelor de fictiune YA (Young Adult Fiction). In ultimii ani, au aparut foarte multe carti din acest nou proclamat gen literar si s-a format o audienta numeroasa de cititori (in mare parte, adolescenti) fani ai romanelor YA. Cateva carti au iesit in evidenta si s-au ridicat ca spuma deasupra marii de romane de fictiune Young Adult ajungand bestseller-e internationale vandute in milioane de copii si ecranizate in productii cinematografice de succes in intreaga lume. Seria “Divergent”, alaturi de “Jocurile Foamei” (Suzanne Collins), face parte din aceasta categorie.

Actiunea din “Divergent” se petrece in orasul Chicago, undeva in viitor, intr-o societate distopica in care oamenii sunt impartiti in cinci factiuni, fiecare dintre ele promovand o trasatura dominanta ca punct de reper pentru oamenii care ii apartin: Abnegatia (din care fac parte cei altruisti), Candoarea (cei sinceri), Prietenia (cei pasnici), Neinfricarea (cei curajosi) si Eruditia (cei inteligenti). Pana la varsta de saisprezece ani, fiecare individ traieste in factiunea careia ii apartin parintii sai, dar dupa aceea este nevoit sa isi aleaga propria factiune. In ajutorul luarii acestei decizii vine un test de aptitudini prin care trece orice tanar si tanara de saisprezece ani. Testul de aptitudini consta intr-o simulare menita sa scoata la iveala trasaturile dominante ale celor cinci factiuni si dezvaluie care factiune este potrivita pentru fiecare persoana. Rezultatele testului au simplu rol informativ si nu obliga la luarea unei decizii in sensul sugerat de acestea. Astfel, fiecare poate alege factiunea care simte ca ii este potrivita, dar dupa luarea deciziei nu exista cale de intoarcere si nici posibilitatea de a petrece timp cu membrii altor factiuni. 

In acest context, Beatrice Prior, nascuta in factiunea Abnegatie, este nevoita sa isi decida restul vietii. Va ramane alaturi de parintii ei sau va alege o alta factiune? Alegerea pe care o face pana la urma o va duce catre maturizare, catre cunoasterea adevaratei prietenii, a dragostei, dar, mai ales, catre cunoasterea de sine. Perioada de initiere pe care o parcurge orice novice la varsta de saisprezece ani o pune pe Beatrice in situatii noi, placute si neplacute deopotriva. 

Pentru a marca inceputul vietii de adult, in care este responsabila de propriile decizii, Beatrice isi ia numele de Tris. Ea ascunde un secret: este Divergenta. Nici Tris nici cititorii nu stiu semnificatia acestui lucru de la inceput, iar dezvaluirea intelesului termenului “Divergent” este numai unul dintre motivele pentru care simti nevoia sa intorci pagina dupa pagina pana la sfarsitul cartii. Conflictul care ia amploare intre factiuni, secretele si setea de putere ameninta sa distruga lumea lui Tris asa cum o cunostea ea. Divergenta ei se dovedeste un atu pentru salvarea celor dragi, dar este in acelasi timp o trasatura periculoasa, care ii poate aduce moartea. 

Cu toate ca are aproape 450 de pagini, prima carte din seria “Divergent” se citeste pe nesimtite datorita actiunii alerte si a scriiturii captivante. Lumea creata de Veronica Roth este credibila si te aspira in ea. Personajele sunt construite treptat, iar Beatrice/Tris se transforma dintr-un copil intr-un adult pe parcursul actiunilor din carte. Desi relatiile de prietenie, de rivalitate si de dragoste sunt conturate in roman, ele nu au puterea de a surclasa individualitatea, relatia cu sinele, autocunoasterea si ideea de a te baza pe tine si pe nimeni altcineva. “Divergent”, prin personajul Beatrice Prior/Tris, inspira putere, curaj, incredere in fortele proprii. 

Mare parte din credibilitatea si valoarea romanului este data de faptul ca nu totul se termina cu bine, oamenii mor pe nedrept si sufera sau sunt martori la violente prezentate explicit de autoare. Simularile prin care trec personajele (acele sesiuni similare viselor, in care personajele nu mai sunt constiente de sine si de actiunile lor) stau la baza originalitatii seriei si constituie, probabil, elementul de baza care a propulsat trilogia Veronicai Roth in randul bestseller-urilor internationale. “Divergent” este un roman care, desi este adresat cu precadere cititorilor adolescenti, poate fi citit la orice varsta de catre cei care doresc sa se cufunde temporar intr-o lume fantastica, dar atat de asemanatoare metaforic cu lumea noastra reala. 

Romanul “Divergent” a fost ecranizat in martie 2014, cu Shailene Woodley si Theo James in rolurile principale. 

No comments:

Post a Comment