16/06/2015

Recenzie "Four. O antologie Divergent" - Veronica Roth


Titlu original: Four. A Divergent Collection
Autor: Veronica Roth
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: engleza

“Four. O antologie Divergent” (sau modalitatea prin care Veronica Roth isi cere scuze cititorilor pentru finalul din “Experiment”/ ”Allegiant”) este un volum adiacent seriei “Divergent” care pune lumina reflectoarelor pe Tobias Eaton (Four). Citind volumul, cunoastem mai bine acest personaj care, cu toate ca este unul dintre protagonistii seriei “Divergent”, apare in cele trei volume (“Divergent”, “Insurgent”, “Experiment”) invaluit in mister, cu un trecut pe care nu il cunoastem in totalitate si cu anumite aspecte ale personalitatii sale care nu ne sunt dezvaluite.  

Antologia “Four” contine patru povestiri: “Transferatul”, “Novicele”, “Fiul” si “Tradatorul” si trei scene inedite din “Divergent” narate din perspectiva lui Tobias Eaton (Four). Din punct de vedere temporal, intamplarile din primele trei povestiri se desfasoara cu doi ani inainte de actiunea din primul volum al trilogiei “Divergent”, iar “Tradatorul” se suprapune temporal cu prima jumatate a volumului “Divergent”. Astfel, aflam despre transferul lui Four din Abnegatie in Neinfricare, despre sentimentele sale in legatura cu parintii sai, cu sistemul de factiuni, despre Divergenta sa, despre initierea sa in Neinfricare si motivele pentru care a refuzat o pozitie de lider in aceasta factiune etc. In cele trei scene scurte de la finalul volumului, avem acces la sentimentele lui Four din momente importante alaturi de Tris (scene care in varianta din volumul “Divergent” sunt relatate din perspectiva lui Tris).

In introducerea scrisa de Veronica Roth acestei colectii complementare seriei "Divergent", autoarea dezvaluie faptul ca, la inceput, si-a propus sa scrie trilogia "Divergent" din perspectiva lui Four, dar a optat ulterior pentru relatarea intamplarilor din punctul de vedere al lui Beatrice Prior (Tris). Inca din volumele seriei “Divergent”, era vizibil faptul ca Veronica Roth il “cunoaste” bine pe Four, ca a depus eforturi in a construi un personaj complex, cu o personalitate multifatetata, iar in “Four. O antologie Divergent” dezvaluie si cititorului aceste trasaturi de profunzime care definesc personajul. Four este foarte credibil, are o poveste bine pusa la punct in spate, caracterul lui se justifica prin intamplarile prin care a trecut si prin oamenii pe care i-a cunoscut.  

Desi volumul nu duce lipsa de scene de actiune si de intamplari palpitante, colectia se axeaza mai mult pe (de)constructia personajului Four decat pe elementele de intriga si suspans. Volumul este mult mai introspectiv decat cartile din seria “Divergent” si are exact ce le lipsea acestora din urma: scene care nu au neaparat influenta asupra desfasurarii actiunii, dar care au rolul de a crea contextul, de a seta o anumita atmosfera si de a consolida bazele universului fictiv in care traiesc personajele. Avand acces la aspecte triviale, din viata de zi cu zi a personajelor, cititorul se ataseaza mai mult de lumea imaginata intr-o carte si este atras iremediabil in acel univers.

Mai mult decat o completare a seriei “Divergent”, antologia “Four” mi s-a parut o compensare a lipsurilor din trilogie. Am considerat tot timpul ca povestea imaginata de Veronica Roth are un imens potential, dar nu pot sa ma abtin sa am senzatia ca modalitatea de implementare, scriitura, constructia narativa si asa mai departe nu au fost cele mai potrivite. In continuare, resimt un soi de regret in legatura cu cele trei volume (“Divergent”, “Insurgent”, “Experiment”), de parca o idee foarte buna ar fi fost irosita printr-o punere in scena mediocra. “Four. O antologie Divergent” ofera insa o alternativa reusita, din punctul meu de vedere, si mai diminueaza acest regret.

Cei care au citit seria “Divergent” nu au de ce sa nu incerce si acest scurt volum, la final, intrucat este mai bun decat cartile din trilogie. Fanii lui Four vor indragi si mai mult acest pesonaj dupa lectura povestirilor din antologie, iar cei carora le era neutru pana acum vor descoperi un personaj complex si cu o poveste extrem de interesanta. 

2 comments:

  1. Mhm. Nu-mi place seria Divergent, dar poate că această mini-carte merită o şansă din partea mea.

    ReplyDelete
  2. Da, eu zic ca merita sa o citesti. Ofera o cu totul alta perspectiva asupra seriei.

    ReplyDelete