06/11/2015

Recenzie "Cranford" - Elizabeth Gaskell

Titlu original: Cranford
Autor: Elizabeth Gaskell
Anul primei publicari: 1853
Limba din original: engleza

Pentru ca a trecut ceva timp de cand am citit aceasta carte, am sa spun despre “Cranford” de Elizabeth Gaskell numai cateva cuvinte. “Cranford” este o carte clasica plina de invataminte pentru societatea contemporana, pentru oamenii hiperactivi, care se considera “cool” doar pentru ca sunt tot timpul in miscare sau pentru ca au fiecare secunda din viata planificata cu diferite activitati.

Cranford este numele unui orasel fictiv din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, iar romanul se invarte in jurul existentei unui grup de femei trecute de prima tinerete, care isi petrec timpul in moduri considerate de noi, muritorii zilelor noastre, drept desuete si plictisitoare: beau ceai, croiesc haine, fac curatenie, citesc, barfesc, spun povesti etc. Dincolo de viata monotona a acestei comunitati de femei (fete batrane sau vaduve), se intrezareste prietenia, omenia, ajutorul acordat neconditionat semenilor. 

Cred ca marele merit al acestei carti este de a fi construit, intr-un mod profund nostalgic, o comunitate in adevaratul sens al cuvantului. Cranford este ultimul avanpost al vietii traite in colectivitate, al relatiilor care se leaga intre vecini, al empatiei si consideratiei fata de celalalt. Mai ales spre finalul cartii, suntem martorii marinimiei de care dau dovada aceste femei una fata de cealalta, lucru pe care nu il mai intalnim astazi, intr-o societate a oamenilor care nu se cunosc reciproc desi ii desparte doar peretele subtire al apartamentelor in care locuiesc. In mod indirect, “Cranford” pune problema industrializarii ca sfarsit al societatii de tip rural. Omul devine separat de ceilalti, lupta pentru propriile idealuri, nu mai are timp pentru lucrurile considerate candva esentiale existentei. Caminul, in sensul in care era perceput in acele vremuri, inceteaza sa mai existe in zilele noastre. In fuga teribila in care traim, lipsiti de timpul necesar pentru a privi mai mult de o fractiune de secunda in ochii celuilalt, incetam sa ne mai intelegem reciproc si, mai grav, incetam sa ne mai intelegem pe noi insine.

“Cranford” ofera o eliberare din viata cotidiana haotica pe care o traim. Cu siguranta, nu este o lectura recomandata celor care cauta actiune sau adrenalina in carti. Se potriveste cititorilor care jinduiesc cu nostalgie la cititul in fata unui semineu, cu o ceasca de ceai alaturi si muzica ambientala in surdina. Intamplarile din acest volum sunt banale, dar surprind pe alocuri si puncte cheie ale existentei umane: nasterea, dragostea/casatoria, moartea. Volumul ofera o lectura reconfortanta, dulce-amaruie si isi lasa cititorul secolului al XXI-lea nostalgic dupa niste vremuri pe care nici macar nu a apucat sa le traiasca.  

No comments:

Post a Comment