15/02/2016

Recenzie "The Bad Beginning" - Lemony Snicket


Titlu original: The Bad Beginning
Autor: Lemony Snicket (Daniel Handler)
Anul primei publicari: 1999
Limba din original: engleza

“The Bad Beginning” de Lemony Snicket (pseudonim folosit de scriitorul Daniel Handler) este prima carte din seria de 13 volume intitulata foarte sugestiv “A Series of Unfortunate Events”. Intamplarile urmaresc viata celor 3 frati BaudelaireViolet, Klaus si Sunny – dupa ce acestia au ramas orfani din cauza unui incendiu care le-a ars din temelii conacul in care locuiau. Fiind minori, cei trei sunt plasati temporar in grija celei mai apropiate rude, contele Olaf, un barbat inspaimantator care se poarta groaznic cu copiii si al carui singur scop este sa puna mana pe averea fratilor Baudelaire.  

Fiecare dintre cei trei copii are o personalitate bine conturata. Astfel, Violet, fetita de 14 ani, este pasionata de inventii si transforma permanent nimicurile din jur in adevarate mecanisme functionale si utile. Klaus, baietelul de 12 ani, este un cititor avid, fascinat asadar de biblioteci, lectura si toate informatiile din orice domeniu pe care le poate descoperi prin intermediul cartilor. Fetita cea mica, Sunny, este practic un bebelus care isi petrece timpul muscand si rozand tot ce gaseste in jurul ei si scotand sunetele al caror inteles numai fratii ei il pricep.

In “The Bad Beginning”, pornim in aventura acestor trei copii care trebuie sa supravietuiasca singuri dupa evenimentul dramatic care i-a lasat fara parinti. Practic, solidaritatea lor este singura care ii salveaza de planurile meschine ale contelui Olaf, un personaj complet dezagreabil ce prezinta ca semne distinctive sprancene unite si un tatuaj cu un ochi pe glezna stanga (simbol care se regaseste in mai multe locuri din casa lui). In prima carte din aceasta serie, cunoastem si alte personaje interesante, cum ar fi domnul Poe, un bancher responsabil cu administrarea averii fratilor Baudelaire; membrii ciudati ai trupei de teatru din care face parte si contele Olaf; Justice Strauss, vecina contelui Olaf, care incearca sa ii ajute pe copii atat prin consultanta legala, cat si prin punerea bibliotecii ei personale la dispozitia lui Klaus.

Ceea ce diferentiaza aceasta serie de alte povesti pentru copii este stilul lui Lemony Snicket, plin de umor negru si pesimism. Inca de la inceputul cartii, cititorul este avertizat ca va avea de a face cu o serie dramatica de evenimente si este sfatuit sa inchida cartea daca prefera sa citeasca despre intamplari fericite. Tocmai acest stil sumbru si misterios mi-a atras atentia in mod placut la aceasta carte. Cu siguranta, este o abordare originala pentru o serie de carti dedicate copiilor. Atmosfera din lumea imaginata de Lemony Snicket in “A Series of Unfortunate Events” este redata foarte bine de trailer-ul de mai jos, care promoveaza ecranizarea povestii din 2004:  

2 comments:

  1. foarte interesant subiectul cartii, am si eu in plan sa citesc seria aceasta. Deocamdata am reinceput seria Harry Potter in engleya de data aceasta, si poate anul acesta citesc si eu seria cu Unfortunate Events. Frumoasa recenzia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru aprecieri, Gabriela! Am achizitionat si eu recent seria Harry Potter in limba engleza si planuiesc sa o recitesc, de asemenea, anul acesta :) Voi continua si cu A Series of Unfortunate Events. Poate schimbam pareri pe parcurs :)

      Delete