13/03/2016

7 carti de citit primavara


Soarele straluceste, copacii infloresc, pasarile calatoare se intorc din tarile calde...” Cam asa incepea orice compunere despre primavara din clasele primare pentru tema de limba romana. O parte dintre lecturile recomandate mai jos pentru a fi lecturate in anotimpul primaverii redau aceasta stare de “nou inceput” sau ofera macar o raza de speranta printr-un ton optimist ori un final fericit. Majoritatea cartilor propuse au in prim plan o poveste de dragoste pentru ca primavara reprezinta pentru multi anotimpul iubirii. Sunt insa optiuni de lectura si pentru cei care asociaza primavara cu exploatarea la maximum a simturilor sau trairea vietii la intensitate deplina. 


1. Viata face toti banii – Vlad A. Popescu

Principalul motiv pentru care consider “Viata face toti banii” drept o carte potrivita pentru a fi citita primavara este umorul plin de cinism presarat cu inteligenta printre randuri. Lectura cartii “Viata face toti banii” smulge zambete si hohote de ras prin comicul de situatie, prin personajele-stereotip usor recognoscibile, dar si prin jocurile de cuvinte, prin limbajul inteligent folosit – lucru demn de apreciat si care denota investitie si atentie in construirea textului. Autorul utilizeaza cuvintele, sintagmele, expresiile pentru a crea jocuri de cuvinte amuzante, cu dublu sens, obtinand astfel o complicitate suplimentara cu cititorul.

Originalitatea prozelor scurte incluse in acest volum este data mai ales de situatiile inedite alese de Vlad A. Popescu pentru a fi prezentate: conversatia telefonica dintre un tap si vanatorul sau, gandurile unui bebelus in timpul botezului, intamplari din cabina de dus, cabina de vot, cea de proba sau de pilotaj aerian, jurnalul unei carti de la tiparire pana la afisarea ei intr-un muzeu dupa sute de ani, concediul unei muste, discutia dintre un paparazzo si vedeta pe care o santajeaza etc. Subiectele alese pentru prozele sale sunt franturi din realitate la care nu ne gandim insa concret niciodata. Si, cu toate ca niciuna dintre ele nu are titlul pe care il poarta volumul – “Viata face toti banii”, ideea care reiese din toate aceste povestiri este tocmai aceasta, valoarea vietii, aprecierea faptului ca am avut sansa de a ne naste din randul tuturor celor care mai asteapta inca sa fie nascuti.




2. Garden Party – Katherine Mansfield

Ca si precedenta carte din aceasta lista, “Garden Party” de Katherine Mansfield este o colectie de proze scurte. Daca iarna avem mai mult si dispozitie necesara pentru a citi carti mai consistente, volume de peste 500 pagini etc., primavara avem parca tendinta de a alterna diferite activitati. Astfel, este mai la indemana sa citesti o povestire de cateva zeci de pagini, sa lasi cartea deoparte si sa desfasori alte activitati, sa te bucuri de timpul frumos si de natura si sa revii peste o perioada la lectura urmatoarei proze din volum.

Am ales ca “Garden Party” sa faca parte din lista cu recomandari de lecturi primavaratice datorita simfoniei de senzatii pe care aceasta carte reuseste sa o transmita: olfactive, tactile, vizuale, auditive, gustative. Cele cateva pagini ale unei povestiri sunt suficiente pentru a descrie in detaliu cadrul, pentru a ajunge in profunzimea personajelor, pentru a relata intamplari. La prima vedere, calatoria unei fetite cu o trasura pare o banalitate, dar ramai conectat la lectura prin prisma identificarii cu sentimentul amestecat de melancolie, curiozitate şi entuziasm pe care il incerci atunci cand, copil fiind, mergi intr-un loc nou. La fel, incercarea de a o omori o musca innecand-o in cerneala poate sa nu prezinte niciun interes. Dar atunci cand personajul in cauza rememoreaza moartea fiului sau, lucrurile se schimba. 



3. Cum sa te indragostesti – Cecelia Ahern

In “Cum sa te indragostesti”, personajul principal feminin se straduieste sa ii demonstreze unui sinucigas ca viata merita traita, asadar aceasta carte nu are cum sa nu aminteasca cititorilor partile bune ale experientei de a fi om, de a fi viu. Este o carte optimista, dar care trateaza totusi teme delicate precum sinuciderea, problemele familiale, gasirea puterii de a te ridica de jos atunci cand ai senzatia ca ai pierdut totul si ca viata nu mai are rost. Dincolo de toate acestea, razbate incet-incet o frumoasa poveste de dragoste, deci este o recomandata si cititorilor care apreciaza lecturile romantice. Nu lipsesc nici elementele comice, menite sa smulga zambete sau chiar hohote de ras.

Cartea “Cum sa te indragosesti” se citeste foarte usor si rapid, fiind, in esenta, o poveste despre a doua sansa, despre momentele fericite si nefericite din viata, care au insa in comun un lucru important: sunt toate trecatoare.      
    



4. Proiectul Rosie – Graeme Simsion

“Proiectul Rosie” este o alta poveste de dragoste, dar pentru cititorii mai rationali, care considera prea siropoase comediile romantice clasice. Bine, si aceasta carte este pana la urma o comedie romantica, dar stilul si povestea nu sunt dintre cele mai obisnuite. Povestea este relatata la persoana I din perspectiva lui Don Tillman, profesor de genetica in varsta de 39 de ani ce se afla in cautarea unei sotii. Metoda prin care planuieste sa gaseasca femeia ideala este insa cel putin bizara, ca de altfel si intreaga personalitate a lui Don. El recurge la un chestionar de 16 pagini pe care il aplica atat offline cat si online in speranta ca cineva se va potrivi profilului extrem de specific de femeie ideala: nefumatoare, nepurtatoare de bijuterii, foarte ordonata, consumatoare de alcool in anumite limite etc.

Tipicarul Don isi traieste viata dupa niste reguli clare, intr-un mod foarte organizat: pentru fiecare zi din saptamana are stabilit un anumit tip de mancare, isi organizeaza programul la secunda astfel incat sa foloseasca timpul cat mai eficient posibil, isi planifica in avans cumparaturile pentru o perioada lunga de timp etc. Don se confrunta insa cu probleme atunci cand vine vorba de empatie, de intelegerea celorlalti, de simpla perceptie a intelesului reactiilor celor din jurul lui. Evalueaza oamenii intr-un mod stiintific, in functie de trasaturile exterioare pe care le observa in mod obiectiv. Din multe puncte de vedere, fanii serialului The Big  Bang Theory vor regasi in personajul Don Tillman o replica aproape identica a lui Sheldon Cooper.




5. Sus, in aer – Walter Kirn

Pentru aceia care cauta in primavara un nou inceput, le propun o lectura despre un individ care este nevoit sa se redefineasca, sa se cunoasca pe sine mai bine si sa inteleaga ca duce un mod de viata gresit. “Sus, in aer” de Walter Kirn este o carte despre un barbat aflat la jumatatea vietii care isi petrece majoritatea timpului in aeroport, in avion, in camere de hotel si in sali de birou sau de conferinta. Walter Kirn reuseste sa expuna, intr-un stil ironic si usor cinic, boala oamenilor contemporani: dezradacinarea, absenta unor elemente de stabilitate, drumul fara punct de pornire si fara destinatie.

Originalitatea cartii lui Walter Kirn sta in constructia personajului Ryan Bingham. Poate ca s-au mai scris carti despre alienare, despre “singuratatea din aglomeratie” etc., dar “Sus, in aer” spune povestea intr-un mod simplu, pragmatic, corect, obiectiv, adica exact asa cum ar face-o cineva din societatea comtemporana. Fara concluzii siropoase sau morale menite sa iti smulga o lacrima. “Sus, in aer” sustine de la inceput si pana la sfarsit ideea ca putem supravietui fara un loc conventional pe care sa il numim “acasa”, ci cu mai multe camere de hotel identice situate in toate colturile lumii; fara sa avem o masina proprie, ci mai multe inchiriate; fara a fi casatoriti si cu copii, ci cu nenumarate aventuri de o noapte, intre doua zboruri.

“Sus, in aer” poate fi catalogata, la prima vedere, drept o carte lejera, fara prea mari pretentii literare. Miza ei ascunsa este insa mult mai mare si trebuie sa citesti adanc printre randuri pentru a-i capta intregul sens. Stilul in care e redactata cartea este foarte proaspat, relaxat, ceea ce poate induce in eroare. Desigur, romanul poate fi citit si numai la acest nivel, de suprafata. Dar, la o privire mai atenta, elementele cartii lui Walter Kirn se leaga intr-un mod ingenios, pana la constructia unui adevarat portret robot (sau, mai degraba, fisa de pacient) a omului hipermodern.




6. A fost odata ca niciodata – Andrew Nicoll

“A fost odata ca niciodata” de Andrew Nicoll este o induiosatoare poveste de dragoste intre Tibo Krovic, primarul orasului Punct, si secretara sa, Agathe Stopak. Cu toate ca universul creat de scriitor este unul fantastic, impregnat de atmosfera specifica basmelor, obstacolele care stau in cale iubirii dintre cei doi sunt cat se poate de recognoscibile noua, vietuitori ai lumii reale. Am inclus aceasta carte in lista lecturilor de primavara pentru ca ofera un cadru de desfasurare aparte, ca de basm, o atmosfera care a ramas cu mine chiar si acum, dupa mult timp de la lectura ei.

Lumea aparte creata de Andrew Nicoll te captiveaza de la primele pagini, iar personajele se potrivesc perfect cu decorul imaginat, un univers micut, ce pare a fi luat fiinta in lada cu jucarii uitate ale vreunui copil sau in sala cu recuzita a unui teatru abandonat. Lectura cartii iti aminteste in mod discret de lucrurile importante, de ceea ce conteaza cu adevarat, dar adauga si praf de stele peste intreaga poveste. Ca in basme, cei doi sunt ajutati de forte supranaturale sa faca ceea ce ei insisi nu sunt in stare sa faca, cu toate ca le-ar sta in putere daca s-ar stradui mai mult.




7. Dragostea in spaniola

Aceasta antologie de proze scurte apartinand diferitilor autori spanioli din secolul al XIX-lea se potriveste perfect pentru o lectura de primavara. Ingredientele secrete: pasiune spaniola din secolul al XIX-lea, don juani si domnite delicate, opt proze scurte cu opt stiluri diferite de scris (dar care au in comun aceeasi savoare specifica scriitorilor spanioli canonici), plus o traducere de exceptie semnata Marin Malaicu - Hondrari.

Cartea este o combinatie eclectica de scrieri pe tema iubirii, cuprinzand de la o povestire fantastica/basm, la o nuvela politista sau o parabola. Cu lectura fiecarei proze, patrundem in atmosfera specifica secolului al XIX-lea, perioada in care mentalitatea si perceptia culturala a iubirii erau diferite de cele de astazi. Asistam la moartea unei frumoase femei inconjurata de barbatii care au iubit-o, la pataniile (auto)ironice ale unui don juan, cunoastem framantarile din sufletul unui barbat care este atras atat de tarfe cat si de calugarite si care reuseste sa gaseasca punti intre cele doua lumi aparent opuse etc.




Voi ce carti ati citit/cititi/ planuiti sa cititi primavara?

No comments:

Post a Comment