27/09/2015

Recenzie "Despre iubire si moarte" - Patrick Suskind

Titlu original: Uber Liebe und Tod
Autor: Patrick Suskind
Anul primei publicari: 2005
Limba din original: germana

Asa cum reiese cu usurinta din titlu, “Despre iubire si moarte” de Patrick Suskind este o lucrare de eseistica dedicata celor doua forte opuse care ne guverneaza existenta, actiunile si sentimentele, si anume iubirea si moartea. Indisolubil legate una de cealalta, cele doua concepte sunt ilustrate ingenios de Suskind prin apelul la exemple din viata reala, dar si prin referinte la clasicii literaturii sau ai filozofiei. Astfel, la inceputul aceste scurte carti, de numai 80 de pagini, autorul se intreaba ce este iubirea adevarata si ne propune, in acest sens, un fel de chestionar cu trei variante de raspuns – dand trei exemple de cupluri care traiesc dragostea in moduri cat se poate de diferite.

Eseul aluneca apoi, in mod natural, catre tema mortii, opusa si complementara temei iubirii. Patrick Suskind scrie despre moartea care determina, prin inevitabilitatea ei, actiuni imediate din partea oamenilor. Una dintre cele mai interesante idei din acest volum, si care lasa cititorul cu subiecte de gandire, este aceea conform careia iubirea poate fi interpretata ca singurul lucru pentru care merita sa mori, sa te sacrifici, dar, paradoxal, si ca singurul lucru care transforma notiunea mortii in ceva mai putin infricosator. Devine mai putin grava sau apasatoare realitatea mortii iminente atunci cand am compensat-o cu iubire. Acceptam, asadar, moartea ca pe un pret pe care suntem dispusi sa il platim pentru iubire.

In ultima parte a lucrarii, Patrick Suskind face o paralela originala intre mitul lui Orfeu si episodul biblic al invierii lui Lazar, scotand in evidenta ideea ca moartea poate fi invinsa numai prin absenta erosului. Incercarea lui Orfeu de a-si readuce iubita, pe Euridice, la viata este exemplul care ilustreaza cel mai bine esecul muritorilor de a gasi un compromis intre iubire si moarte, de a o pacali pe aceasta din urma. Nimeni nu scapa fara a plati pretul suprem pentru a fi avut acces la iubire.

Datorita dimensiunilor sale reduse, “Despre iubire si moarte” se citeste in aproximativ o ora. Cu toate ca include multe referinte la filozofie si literatura, citand si analizand scrierile unor autori precum Platon, Wagner sau Goethe, “Despre iubire si moarte” se citeste usor, iar stilul usor ironic si amuzant nu are cum sa nu incante cititorul, ca o alternativa la textele rigide de analiza care trateaza aceleasi subiecte. 

“Despre iubire si moarte” se inscrie in seria marilor eseuri dedicate iubirii, cum ar fi “Despre iubire” de Stendhal sau “Studii despre iubire” de Jose Ortega y Gasset.          

No comments:

Post a Comment