Titlu original: How to Fall in Love
Autor: Cecelia Ahern
Anul primei publicari: 2013
Limba din original: engleza
In “Cum sa te indragostesti”, Cecelia Ahern abordeaza tema sinuciderii si reversul acesteia - bucuria de a trai si capacitatea oamenilor de a vedea frumusetea vietii. Dupa cum sugereaza cu usurinta si titlul romanului, este vorba despre o poveste de dragoste, o comedie romantica tipica pentru Cecelia Ahern, cu acele elemente de basm modern cu care scriitoarea ne-a obisnuit in cartile ei anterioare. Personajele si intamplarile sunt insa proaspete, diferite.
Pe scurt, Christine Rose, o femeie de aproximativ treizeci de ani ce tocmai si-a parasit sotul pentru ca si-a dat seama ca nu il iubea, este pusa in situatia ingrata de a convinge un sinucigas sa renunte la ideea de a-si pune capat vietii. In ciuda cuvintelor lui Christine, Simon Conway se impusca, dar nu moare, ci este transportat de urgenta la spital. Inca socata de aceasta intamplare si invinovatindu-se pentru incapacitatea ei de a-l salva pe Simon, Christine se vede pusa pentru a doua oara in aceeasi situatie: pe podul Ha’ppeny Bridge din Dublin, il intalneste pe Adam Basil, care este pe punctul de a se arunca. De data aceasta, Christine isi promite ei insasi ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a nu repeta episodul Simon Conway. Astfel, reuseste sa il convinga pe Adam sa coboare in siguranta de pe pod, cu conditia ca pana la aniversarea de 35 de ani a acestuia sa ii arate motivele pentru care merita sa traiasca. Ziua de nastere a lui Adam se apropie insa cu pasi repezi, iar Christine are la dispozitie doar doua saptamani pentru a-l face pe Adam sa se indragosteasca de viata.
Cei doi pornesc intr-o aventura amuzanta si plina de emotie in acelasi timp in incercarea de a rezolva impreuna problemele nenumarate ale barbatului: iubita acestuia, Maria, caruia urma sa ii faca o cerere in casatorie, l-a inselat cu cel mai bun prieten al lui, Sean; tatal lui Adam este pe moarte, iar afacerea familiei, ciocolateria Basil, cunoscuta la nivel national, va fi responsabilitatea sa, cu toate ca Adam nu isi doreste si nici nu se simte capabil sa conduca un imperiu; risca sa isi piarda slujba pe care o iubeste, aceea de pilot de elicopter in Paza de Coasta irlandeza si alte probleme asemenea care, cumulate, l-au adus in situatia in care l-a cunoscut Christine – penduland pe marginea unui pod.
Misiunea lui Christine de a readuce pe linia de plutire viata lui Adam este cu atat mai dificila cu cat ea insasi se gasesti intr-o perioada nefavorabila a vietii: sotul pe care l-a parasit o persecuta si o face de rusine in fata prietenilor si a familiei; compania de recrutare pe care o detine are probleme financiare, iar Christine este nevoita sa isi concedieze asistenta; banii pe care ii castiga ii ajung cu greu pentru chirie, in conditiile in care a pierdut apartamentul conjugal, precum si banii din contul pe care il impartea cu sotul ei. Pe langa toate acestea, Christine este urmarita de trecutul ei, de moartea mamei sale, de esecul care s-a dovedit a fi viata ei amoroasa, dar si de povara vinovatiei pe care o simte fata de Simon si fata de familia acestuia pentru ca nu a fost in stare sa il salveze.
Poate aspectul cel mai original al romanului este dat de faptul ca personajul principal, Christine, si-a ghidat intreaga viata dupa carti motivationale de genul “Cum sa reusesti X in Y pasi”, iar capitolele cartii poarte titluri ale unor posibile astfel de carti: Cum sa convingi un om sa lase arma jos; Cum sa-ti parasesti sotul (fara sa-l ranesti); Cum sa recunosti un miracol si ce sa faci pe urma; Cum sa-ti organizezi si sa-ti simplifici viata etc. De asemenea, Christine isi doreste sa scrie la randul ei o astfel de carte, dar nu are curajul si increderea in sine necesare pentru a-si pune pe hartie ideile. La un moment dat, recunoaste ca ar dori sa scrie o carte cu titlul “Cum sa te indragostesti”, dar ca ar face-o mai degraba sub forma unui roman, nu a unei carti motivationale. Astfel, romanul “Cum sa te indragostesti” poate fi chiar cel scris de personajul principal al cartii.
Ca de obicei, Cecelia Ahern dizolva subiectele grave precum sinuciderea in mult umor si mult romantism. Personajele, prin faptul ca au atat de multe probleme cu care se confrunta zi de zi oamenii obisnuiti, sunt credibile si par reale, dar situatiile in sine si finalul cartii ne duc cu gandul la un basm contemporam, la o comedie romantica menita sa iti incalzeasca sufletul si sa imbrace griul realitatii in tonuri de roz.
Cartea “Cum sa te indragosesti” se citeste foarte usor si rapid. La inceputul romanului, mi-a fost destul de dificil sa intru in poveste din cauza numeroaselor greseli de redactare/editare ale editiei pe care am citit-o, insa, pe parcurs, am decis sa le ignor si sa pun pe prim plan actiunea in sine, care te tine in suspans si dezvaluie surprize peste surprize. O poveste despre a doua sansa, despre momentele fericite si nefericite din viata, care au insa in comun un lucru important: sunt toate trecatoare.
Cecelia Ahern, o tanara romanciera foarte prolifica, ne-a obisnuit deja cu publicarea cate unei carti pe an, inca din 2004, cand succesul fulminant al romanului “P.S. Te iubesc” a propulsat-o de la o varsta frageda (numai 21 de ani) in liga scriitorilor de top, ce transforma orice scriu in bestseller international. Temele romanelor ei sunt diverse, preluate din realitatea contemporana, dar presarate cu un pic de nebunie, uneori chiar cu elemente de realism magic. Din cartile ei nu lipsesc umorul si povestile de dragoste, aspecte care atrag un numar foarte mare de cititori, astfel ca romanele Ceceliei Ahern s-au vandut in peste 15 milioane de exemplare si au fost traduse in 47 de tari. Ca sa nu mai spunem ca autoarea insasi este o prezenta foarte calda si simpatica de fiecare data cand se intalneste cu cititorii ei, fie ca este vorba despre lansari de carte, sesiuni de autografe sau interviuri. Doua dintre cartile Ceceliei Ahern au fost adaptate pentru marele ecran (“P. S. I Love You” si “Love, Rosie”), iar alte doua ecranizari ale romanelor ei sunt in lucru (“If You Could See Me Now” si “Thanks for the Memories”).
No comments:
Post a Comment