23/09/2014

Recenzie "Insurgent" - Veronica Roth

Titlu original: Insurgent
Autor: Veronica Roth
Anul primei publicari: 2012
Limba din original: engleza

In cazul seriei “Divergent”, impartirea pe volume este o simpla formalitate. Astfel, “Insurgent”, a doua carte din serie, poate fi cu greu discutata fara a face referire la intamplarile din primul volum. Este o continuare naturala a acestuia si ar putea sa ii urmeze prin simpla numerotare mai departe a capitolelor primului volum. Sentimentul de continuitate difuza a fost accentuat, desigur, de faptul ca am citit a doua carte imediat dupa ce am terminat-o de parcurs pe prima. Dar nu vad cum altfel ai putea citi aceasta serie. Finalul primei carti te obliga sa o incepi pe a doua, iar aceasta din urma te lasa cu aceeasi nevoie de a afla ce se intampla mai departe. 

Beatrice Prior (Tris), care tocmai a absolvit stagiul de initiere in factiunea Neinfricare, este nevoita sa puna in aplicare tot ce a invatat pentru ca razboiul dintre factiuni ia amploare. Familia, prietenii ei, dar si o multime de oameni nevinovati sunt in pericol, iar calitatea de “Divergenta” a lui Tris o aduce in fata posibilitatii de a-i salva. Niciun razboi nu poate fi castigat insa fara a varsa sangele inamicului. Intervin aici sentimentele de remuscare, secretele si nevoia de maturizare.

Volumul “Insurgent” poate fi descris foarte pe scurt printr-un bun dozaj al suspansului, multa actiune si un personaj central cu care te identifici usor. Seria se adreseaza mai ales publicului tanar/adolescent fan al literaturii fantasy si al scrierilor a caror actiune este plasate intr-o societate distopica. 

In “Insurgent”, focusul pe desfasurarea actiunii este in defavoarea constructiei personajelor. Cu exceptia lui Tris (si, intr-o oarecare masura, a lui Four), personajele se amesteca fara a iesi in mod deosebit in evidenta, motiv pentru care este dificil sa relationezi cu ele, sa le iubesti sau sa le urasti. Desi nu aflam foarte multe despre personajele secundare, contextul razboiului ne ofera detalii despre fiecare dintre cele cinci factiuni in parte si despre oamenii care fac parte din ele. Revelatia pe care o aduc ultimele pagini ale volumului “Insurgent” constituie valoarea adaugata a cartii si motivul pentru a citi si ultimul volum al seriei, “Allegiant”. 

No comments:

Post a Comment