28/02/2015

Recenzie "Experiment" ("Allegiant") - Veronica Roth

Titlu original: Allegiant
Autor: Veronica Roth
Anul primei publicari: 2013
Limba din original: engleza

In “Experiment” (“Allegiant”), Veronica Roth continua seria “Divergent” cu povestea lui Beatrice Prior (Tris) si a lui Tobias Eaton (Four), incercarea lor de a se salva, de a-i proteja pe oamenii pe care ii iubesc si de a restitui ordinea, linistea si pacea in societatea zguduita de razboaie, violenta si lupte politice in care traiesc.

Spre deosebire de primele doua carti din trilogie (“Divergent” si “Insurgent”), in “Experiment” povestea este prezentata alternativ din perspectiva a doi naratori – Tris si Tobias. Viziunea dubla face lectura mai interesanta, dar trezeste si suspiciuni cu privire la finalul ales de autoare.

Tris, Four si un grup de prieteni ajung in zona din care se conduce experimentul orasului Chicago – Biroul – dar au posibilitatea de a fi la curent cu tot ce se intampla in oras datorita sistemelor de monitorizare. Asa cum ne-am fi asteptat de la ultima carte a unei serii, ni se dezvaluie toate lucrurile puse sub semnul intrebarii in volumele anterioare. Totul capata sens si descoperim, odata cu personajele, adevarul despre viata lor, planurile guvernului, scopul din spatele impartirii societatii in factiuni etc.

De asemenea, povestea de dragoste dintre Tris si Tobias capata noi dimensiuni si devine o parte semnificativa a cartii, asa cum nu s-a intamplat in anterioarele doua volume. Din nou, scenariile “perfecte” si desfasurarea generala a lucrurilor intre Tris si Tobias constituie indicii pentru final.

Ca si in precedentele carti ale seriei, ideea ce sta la baza volumului “Experiment” (si a trilogiei in general) este foarte buna, insa implementarea ei lasa de dorit. Dincolo de finalul socant (dar bine ales si potrivit cu logica intregii carti), ai senzatia ca citesti o versiune ciorna a manuscrisului, un material nedefinitivat. Toate elementele necesare sunt prezente in carte, insa actiunea este dezlanata, piesele nu sunt imbinate asa cum ar putea fi. Scenele nu sunt foarte bine puse la punct, iar ideile secundare care sustin ideea principala nu sunt suficient de cizelate pentru a da impresia unei scriituri desavarsite. Potentialul cartii ar fi putut fi exploatat mult mai bine daca s-ar fi acordat o importanta mai mare detaliilor care construiesc universul cartii.

In aceeasi nota, personajele secundare sunt, de multe ori, neglijabile. Nu sunt suficient de bine conturate pentru ca cititorul sa se poata atasa de ele si pentru a intelege pe deplin efectele pe care acestea le au asupra personajelor principale – Tris si Tobias.

Cu toate aceste lipsuri, trilogia are suficiente parti bune care sa contrabalanseze gustul amar. Legatura dintre Tris si Tobias este construita cu atentie si suficient de bine pentru a reusi sa trezeasca emotie in cititori. Conexiunea dintre cei doi este magnetica inca de la inceputul seriei, iar acest magnetism prinde si cititorul, facandu-l sa se implice, sa ii pese de ce se intampla cu relatia dintre Tris si Tobias. Acest lucru, impreuna cu ideea generala a cartii si finalul salveaza trilogia de la statutul de poveste geniala prezentata mediocru.

Seria “Divergent” este un bestseller international si nu i se poate nega valoarea care o face atat de agreabila pentru fani. Trilogia contine toate ingredientele necesare unei povesti captivante, memorabile, usor de digerat de catre o audienta larga: dagoste, prietenie, familie, autocunoastere, loialitate, violenta, lupta pentru o cauza, decizii dificile, iertare, sacrificiu, curaj etc.

Cartile sunt in curs de ecranizare, cu Shailene Woodley si Theo James in rolurile principale. Prima parte a seriei a aparut in cinematografe in 2014, iar filmul “Insurgent” a putut fi urmarit pe marile ecrane incepand cu finalul lui martie 2015. Pentru volumul final, “Allegiant”, s-a optat, ca si in cazul altor serii, pentru doua parti, ce vor aparea in 2016, respectiv 2017.

In cazul seriei “Divergent”, cartile sunt imbunatatite de filme, in sensul ca, avand acces la ambele forme de prezentare a povestii, capeti o viziune de ansamblu (si de detaliu) mai interesanta decat citind cartile fara a viziona filmele sau vizionand filmele fara a citi cartile. 




Citate din "Experiment" (preluate din editia cartii aparuta la editura Leda / Grup Editorial Corint, 2014, traducere de Shauki Al-Gareeb):


“In aceasta lume exista o multime de feluri in care poti fi curajos. Uneori, curajul inseamna sa-ti dai viata pentru un lucru mai mare decat tine sau pentru o alta persoana. Uneori, inseamna sa renunti la tot ce-ai stiut vreodata sau la toti cei pe care i-ai iubit vreodata, pentru a realiza ceva maret. Insa lucrurile nu stau mereu asa. Uneori nu inseamna decat sa scrasnesti din dinti pentru a suporta durerea si munca de zi cu zi, indreptandu-te cu pasi marunti catre o viata mai buna.”


“- Mda, uneori viata e cu adevarat naspa, recunoaste ea. Dar stii de ce o suport? [...] Pentru momentele care nu sunt naspa. Smecheria e sa le observi atunci cand se ivesc.”


Exista un lucru pe care il stiu de mic: viata ne face rau tuturor, fara sa putem evita asta. Insa acum am mai invatat un lucru important: ne putem vindeca. Ne vindecam reciproc.”

No comments:

Post a Comment