11/04/2016

Recenzie "Poirot and me" - David Suchet

Titlu original: Poirot and me
Autori: David Suchet; Geoffrey Wansell
Anul primei publicari: 2013
Limba din original: engleza

“Poirot and me” nu este autobiografia lui David Suchet, nu este o lucrare de memorialistica sau un jurnal, ci mai degraba un omagiu adus acestui personaj minunat, Hercule Poirot, care transcende paginile cartilor Agathei Christie si ecranele micului ecran. Cartea lui David Suchet emana un puternic sentiment de atasament fata de micul detectiv belgian cu faimoasa lui mustata. Aceasta admiratie a actorului si a omului David Suchet fata de personajul pe care l-a jucat timp de un sfert de secol se intalneste cu admiratia fanilor fata de Hercule Poirot, astfel ca lectura acestei carti ii face pe cititori si pe David Suchet complici, adevarati admiratori secreti ai iconicului personaj. 

Munca lui David Suchet din cele 70 de episoade ale celor 13 sezoane ale serialului de televiziune “Agatha Christie’s Poirot” a transformat personajul Hercule Poirot intr-o persoana despre care ne este greu sa credem ca nu exista si nu a existat niciodata in realitate. Secretul consta in minutiozitatea si dedicarea cu care David Suchet si echipa sa l-au construit pe Hercule Poirot. Serialul ce a rulat pentru prima data in perioada 1989-2013 este o dovada a faptului ca munca luata in serios si atentia la cele mai mici detalii dau rezultate si se vad, spre deosebire de lucrul superficial. Ca dovada, pentru cei care l-au urmarit pe David Suchet in interpretarea acestui rol, este imposibil sa isi inchipuie de acum inainte un alt Hercule Poirot, jucat de un alt actor. David Suchet a fost singurul actor care l-a interpretat pe detectivul Agathei Christie in ecranizarile tuturor cartilor sale care il au ca personaj principal pe faimosul belgian cu mustati rasucite. Cartea prezinta, din perspectiva lui David Suchet, eforturile permanente ale acestuia si ale echipei implicate in realizarea serialului de a reda cu fidelitate trasaturile lui Hercule Poirot, asa cum a fost el imaginat de Agatha Christie, asa cum aceasta l-a descris intre paginile volumelor sale. De la mersul cu pasi mici, la felul in care isi aseaza de fiecare data o batista inainte de a se aseza intr-un loc strain si pana la realizarea celebrei mustati, volumul “Poirot and me” este plin de detalii interesante de acest gen pentru fanii lui Hercule Poirot. 

La nivel practic, cartea poate fi folosita pe post de ghid de catre cei care urmaresc serialul “Agatha Christie’s Poirot”. Pentru fiecare episod, David Suchet ofera informatii din culise, impresii de la filmari, cateva cuvinte despre ceilalti actori si membri ai echipei, despre povestea in sine si despre modul in care a fost primit episodul de catre public la prima difuzare. Datele inedite despre locatiile de filmare sau despre recuzita aduc un plus povestii si fac vizionarea fiecarui episod mai interesanta.

Ceea ce mi-a placut insa cel mai mult la acest volum a fost emotia din vocea narativa a lui David Suchet, atasamentul pe care l-a dobandit fata de personajul Poirot si dedicarea sa pentru a fi cat mai fidel variantei de a-l interpreta pe Hercule Poirot pe care Agatha Christie ar fi agreat-o daca ar fi fost in viata sa vada serialul. Cu toate ca foarte rar ma incearca plansul la lectura unor carti, cu atat mai putin cand este vorba despre non-fictiune, nu are cum sa nu ti se puna un nod in gat cand citesti despre filmarea episodului “Curtain: Poirot’s Last Case”. Pentru David Suchet, a fost vorba despre incheierea a 25 de ani din cariera si din viata, dar mai ales a insemnat despartirea de acest personaj iubit care devenise practic parte din el insusi. Pentru cititori si telespectatori, a fost la fel de greu sa se desparta de Hercule Poirot, sa il urmareasca intr-una dintre cele mai emotionante scene, cea in care se sfarseste din toate punctele de vedere. 

“Poirot and me” este o lectura oblogatorie pentru fanii lui David Suchet, ai personajului Hercule Poirot si ai scriitoarei Agatha Christie. Eu am citit cartea in paralel cu (re)vizionarea serialului si cred ca acesta este cel mai potrivit mod de a parcurge volumul pentru ca aduce valoare in plus serialului, in acelasi timp in care serialul aduce la viata personajul si face mai vie lectura cartii. Ma bucur ca David Suchet si Geoffrey Wansell au scris acest volum pentru ca era necesar. Cartea se adauga tuturor materialelor din care s-a conturat atat de clar personajul Hercule Poirot: cartile Agathei Christie, diferitele ecranizari si puneri in scena etc. Detectivul Poirot a devenit iconic si s-a transformat intr-un fenomen mult mai mare decat si-ar fi inchipuit vreodata Agatha Christie. David Suchet vorbeste in “Poirot and me” nu numai despre ce a insemnat Hercule Poirot pentru el ca actor si ca om, ci si despre impactul detectivului asupra cititorilor, telespectatorilor, fanilor. Este impresionant cand ceva imaginar se transforma in ceva atat de puternic si de real. Recomand cu caldura acest volum si il voi reciti cu placere in viitor. 

No comments:

Post a Comment