20/01/2015

Top 7 carti preferate in 2014



Ca de fiecare data, a fost dificil sa aleg cartile preferate dintre cele citite anul trecut. Am selectat insa, in cele din urma, 7 titluri care au ramas cu mine mult timp dupa lectura lor si despre care stiu ca ma vor urmari pentru o perioada nelimitata, facandu-ma sa compar cu ele cartile noi pe care le citesc, precum un etalon de valoare. Am incercat in 2014 sa citesc si genuri literare noi, cum ar fi cel fantasy sau science fiction, dar am ramas inevitabil si la tipul de carti pe care le citesc de obicei, adica o panoplie de romane de fictiune literara contemporana sau istorica, volume de proza scurta si carti gotice. Iata, asadar, topul celor 7 carti preferate de mine in 2014 si motivele pentru care se afla pe aceasta lista:




1. The Paying Guests – Sarah Waters

Am citit aceasta carte spre finalul anului, dar a fost pentru mine revelatia literara din 2014. De altfel, romanul a fost publicat chiar in august 2014, fiind a sasea carte a autoarei Sarah Waters. Ceea ce m-a atras cel mai mult la “The Paying Guests” a fost atmosfera in sine a cartii, scriitura impecabila in care fiecare cuvant are rostul lui, dar si faptul ca m-a tinut cu sufletul la gura cu toate ca este vorba despre o carte in care intamplarile se desfasoara lent, fara prea multa actiune. 

“The Paying Guests” spune povestea lui Frances, o tanara de 26 de ani, care locuieste cu mama sa, in suburbiile Londrei din anul 1920. Romanul se deschide cu mutarea sotilor Barber (Leonard si Lilian), in calitate de chiriasi, in cateva dintre camerele casei lui Frances si a mamei sale. Acestea recurg la inchirierea unei parti a casei pentru a se sustine financiar intrucat razboiul care tocmai a trecut le-a lasat fara barbati in familie si fara surse de venit. Ince-incet, intre Frances si Lilian se naste o legatura nepermisa, iar in a doua jumatate a cartii lucrurile iau si mai multa amploare dupa ce are loc o crima. 




2. Garden Party – Katherine Mansfield


Volumul de proze scurte “Garden Party” a fost printre primele carti pe care le-am citit in anul 2014, dar mi-a placut atat de mult incat a ramas in mintea mea pana la sfarsitul anului si probabil va ramane inca mult timp de acum inainte.


Volumul cuprinde 11 povestiri, printre care si “Garden Party”, cea care da titlul cartii. Cu o scriitura delicata, Katherine Mansfield construieste emotii atat de specifice incat ramai uimit de puterea de transmitere a cuvintelor. Fiecare dintre proze decupeaza un episod, majoritatea melancolice, triste, avand in centru moartea. La final, ramai cu constiinta faptului ca fericirea si nefericirea sunt doua fete ale aceleiasi monede: viata. Depinde doar ce fata a monedei tii la suprafata in momentul respectiv.





3. Magicienii - Christopher Priest

“Magicienii” este un roman science fiction despre rivalitatea dintre doi mari magicieni de la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului al XX-lea: Alfred Borden si Rupert Angier. Cu toate ca nu sunt o cunoscatoare a genului SF, am ales sa citesc aceasta carte dupa ce am urmarit adaptarea sa cinematografica (filmul “The Prestige”/”Prestigiul”, cu Hugh Jackman si Christian Bale in rolurile principale), dar si pentru ca poate fi citit deopotriva ca roman istoric, ca bildungsroman sau ca roman britanic de epoca. Din acest motiv, este ideal ca o prima lectura pentru cei care doresc sa se “initieze” in literatura science fiction.


Actiunea se desfasoara pe o perioada de peste 20 de ani, timp in care cei doi magicieni se confrunta atat pe plan profesional cat si personal. Daca nu ar fi fost dusmani de moarte, Angier si Borden ar fi fost parteneri de succes, lucru valabil pentru toate rivalitatile din istoria omenirii. Totusi, din rivalitatea lor are de castigat domeniul magiei in general. Numai prin incercarile de a fi mai bun unul decat celalalt se pot naste numerele de magie spectaculoase pe care le reusesc cei doi. 




4. Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg - Kazuo Ishiguro


Kazuo Ishiguro este unul dintre scriitorii mei preferati – a dobandit acest statut dupa ce am citit “Sa nu ma parasesti” (“Never let me go”) si si-a consolidat aceasta calitate dupa ce am citit volumul de proze scurte “Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg”.


Inainte sa se dedice scrisului, Kazuo Ishiguro dorea sa devina muzician si canta la pian si chitara. Asadar, tematica muzicala ce uneste povestirile din “Nocturne” nu este intamplatoare. Atmosfera melancolica, tipica scrierilor lui Ishiguro, se regaseste in toate cele cinci proze din volum, dar ea nu este la fel de acuta precum in “Sa nu ma parasesti” (“Never let me go”), de exemplu. Avem de a face, mai degraba, cu o senzatie care pluteste in aer, dar care nu se aseaza niciodata la nivelul solului.





5. Accesorii pentru paradis - Marie-Jeanne Urech

Este greu sa plasez cartea “Accesorii pentru paradis” intr-o categorie pentru ca nu am mai citit nimic de acest fel. Poate fi asemanata ca stil cu operele lui Franz Kafka sau Boris Vian, dar felul in care Marie-Jeanne Urech se joaca cu elementele lumii reale pentru a construi universuri absurde, suprarealiste este unic.


Din pacate, “Accesorii pentru paradis” nu este atat de cunoscuta pe cat ar merita sa fie. Am apreciat mai ales tehnica autoarei, ce seamana cu deconstructia unei jucarii Lego; dupa ce toate piesele sunt separate, putem uita provenienta lor pentru a da frau liber imaginatiei si a construi orice altceva. Jucaria de la care pornim este doar o preconceptie a felului in care ni se prezinta lumea. Ea poate capata insa infinite forme fara a-si pierde sensul sau ratiunea de a exista. 





6. O coarda prea intinsa - Henry James

O carte micuta, dar care isi pune amprenta pe tine, “O coarda prea intinsa” este interesanta deoarece poate fi citita din doua perspective: ca o nuvela gotica paranormala sau o carte despre efectele tulburarilor psihice.

Titlul “The Turn of the Screw”, tradus in romana “O coarda prea intinsa”, face referire la tensiunea care se acumuleaza treptat in carte precum un elastic care este intins, intins si intins pana cand te astepti sa plesneasca. Ceea ce reuseste Henry James sa faca in aceasta scriere magistrala este sa nu ofere cititorului momentul in care elasticul plesneste. Tensiunea este mentinuta si augmentata, dar atmosfera nu se destinde niciodata. Finalul nu ofera raspunsuri, ci lasa cititorul in punctul culminant. Un sfarsit atipic, care nu este de fapt un sfarsit, asigura mentinerea cititorului in atmosfera cartii mult timp dupa inchiderea copertilor ei.  




7. Copiii teribili – Jean Cocteau



“Copiii teribili” este tot o carte micuta, dar foarte puternica. Personajele sunt extrem de vii, iar valorile in care cred si esenta care le defineste transpare dincolo de paginile cartii. Cartea spune povestea stranie a legaturii dintre Elizabeth si fratele ei Paul, doi orfani de nouasprezece, respectiv saptesprezece ani. Cei doi se refugiaza de realitatea si de legile lumii inconjuratoare in camera pe care ajung sa o imparta cu GĂ©rard – prietenul lui Paul care este indragostit de Elizabeth, orfan la randul lui si aflat in custodia unchiului sau bogat –  si Agathe, de asemenea o orfana, pe care Elizabeth o cunoaste la locul de munca, un salon de moda. 

Cei doi frati obisnuiesc sa “plece” din realitate printr-un joc pe care il practica, un joc care are asupra lor efectul unui adevarat drog.

Citeste recenzia cartii „Copiii teribili” >>




Vezi si "Top 7 carti preferate in 2013" >>


Care au fost cartile voastre preferate dintre cele citite in 2014?

3 comments:

  1. Nu am citit nimic de aici, sunt recomandari interesante!

    ReplyDelete
  2. O carte frumoasa Kazuo Ishiguro, "Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg"! Citisem initial recenzia ta, apoi am regasit volumul pe site-ul unei librarii online exact cand voiam sa citesc ceva mai scurt. Mi-a facut pofta de ascultat jazz, asa ca la un moment dat eram si cu YouTube-ul langa carte, hahaha. Multumesc pentru recomandare! :)

    ReplyDelete