28/08/2013

Recenzie "Vei fi acolo?" - Guillaume Musso



Titlu original: Seras-tu là?
Autor: Guillaume Musso
Anul primei publicari: 2006
Limba din original: franceza


Cine n-a visat sa poata reveni in acel moment hotarator din trecut cand fericirea era inca posibila? Aceasta intrebare, citita acum cativa ani pe un panou publicitar, mi-a atras atentia si curiozitatea pentru cartea “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso. Am ajuns sa o rasfoiesc mult mai tarziu, la cativa ani dupa interactiunea cu reclama respectiva, dar intrebarea imi aparea in minte la intervale de timp si ma facea sa imi spun ca trebuie sa citesc cartea aceea.


Elliot, un chirurg de renume din San Francisco aflat aproape de varsta pensionarii, ajunge, dupa intalnirea cu un batran din Nord-estul Cambodgiei, sa se intoarca 30 de ani in timp, in perioada in care dragostea vietii lui, Ilena, era inca vie. Datorita unor pastile magice daruite de barbatul cambodgian ca semn de recunostinta pentru salvarea unui baietel din satul sau, Elliot are sansa de a se intoarce de 10 ori in timp si de a schimba prezentul, de a face lucrurile altfel, de a o readuce pe Ilena in viata sa.

Romanul este scris intr-un stil simplu, fara pretentii literare prea mari, dar intr-un mod care ii asigura cursivitate. Este o carte care te face sa intorci pagina. Suspansul pe care reuseste sa il creeze Guillaume Musso tine cititorul in mijlocul actiunii romanului, ba chiar il face partas la evenimente prin empatizarea cu personajul principal – Elliot. Este genul de lectura in care te implici emotional, ajungi sa ii dai sfaturi personajului (“Procedeaza asa!”, “Nu, nu face asta!”, “Foloseste acum ultima pastila pentru a te intoarce in trecut!”, “Du-te dupa ea!”, “Nu te duce dupa ea!” etc.) si sa iti pui mainile in cap atunci cand constati ca Elliot ajunge sa faca altfel decat l-ai fi sfatuit tu.

Multiplele rasturnari de situatie mentin vie intrebarea “Vei fi acolo?” in mintea cititorului. Va fi Ilena acolo, in prezent, la 30 de ani dupa ce a murit intr-un accident pe care Elliot l-ar fi putut impiedica? Va reusi Elliot sa schimbe trecutul si, implicit, prezentul si viitorul?

“Vei fi acolo?” ne aminteste despre lucrurile importante din viata, despre consecintele gesturilor noastre, despre felul in care ne influentam propriul destin prin alegerile potrivite sau mai putin inspirate pe care le facem. Romanul este, inainte de toate, o poveste de dragoste, dar, mai mult decat atat, poate fi interpretat ca un exercitiu de introspectie pe care fiecare cititor il parcurge odata cu Elliot. Nu in ultimul rand, este o carte despre prietenie si rolul primordial pe care il joaca oamenii din jurul nostru pe parcursul existentei noastre. Prezenta sau absenta lor poate decide daca avem o viata de calitate, fericita sau, dimpotriva, o viata trista, plina de regrete.


:: Recenzia face parte din campania “Citeste si castiga carti pe viata din colectia Strada Fictiunii”, initiata de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL. ::


Citat din "Vei fi acolo?" de Guillaume Musso (preluat din editia aparuta la editura ALLFA, 2010, traducere de Bogdan Marin):

"- O iubesti ca si cum ati avea toata viata inaintea voastra... Nu asa trebuie sa iubesti."

2 comments:

  1. stefan oana maria26/09/2013, 19:47

    Imi vine greu sa cred ca mai gasesti carti care sa te fascineze pe tine si sa-ti suscite interesul si curiozitatea...dar cu siguranta m-ai convins ca trebuie sa o citesc...mi-ai amintit de orele de literature ale lui Burci :) ca tot aminteai de intoarcerea in trecut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normal ca mai gasesc carti care sa imi trezeasca interesul si curiozitatea. De ce spui asta? ... Si da, orele de literatura :) Ce vremuri... Ma bucur mult sa te regasesc. Te mai astept pe aici.

      Delete