22/11/2014

Intalnire cu Andrew Nicoll

Joi, 20 noiembrie, am avut ocazia sa il cunosc pe scriitorul scotian Andrew Nicoll la intalnirea cu “blogerii literari si cititorii de performanta” organizata de Editura ALLFA (Grupul Editorial ALL). Seara ploioasa a fost incalzita de atmosfera intima a ceainariei Carturesti Verona din Bucuresti, dar si de moderatorul evenimentului, Dragos Butuzea (autorul blogului Chestii Livresti). 

Andrew Nicoll a debutat cu romanul “A fost odata ca niciodata” (“The Good Mayor”), distins cu premiul Saltire pentru cel mai bun roman de debut al anului si tradus in peste douazeci de limbi. In romana, cartea a fost tradusa la Editura ALLFA, alaturi de volumul Daca citesti asta inseamna ca am murit (“If You’re Reading This I’m Already Dead”). Traducerea celor doua romane ii apartine Ioanei Vacarescu, prezenta de altfel ca translator si la intalnirea cu autorul din seara de 20 noiembrie. 


Andrew Nicoll ne-a vorbit despre trecerea de la silvicultura la jurnalism si literatura, ne-a spus povestea nasterii personajelor sale si ne-a dat cateva detalii in premiera despre noua sa carte. Ne-a explicat cum fiecare dintre personajele sale reia o fateta a propriei personalitati si ca ar fi imposibil sa construiasca persoane fictive pentru cartile sale care sa nu fie rezultatul exclusiv al mintii lui, al experientelor prin care a trecut si al trairilor pe care le-a avut de-a lungul vietii.    

Foto credit: Ioana Petrescu


Prezent pentru prima data in Romania, Andrew Nicoll a facut referire la libertatea presei castigata de Romania in 1989 si a discutat mai multe aspecte controversate ale jurnalismului, subiect care ii este familiar din perspectiva ocupatiei sale de autor de articole politiste pentru cotidianul The Sun. Vorbind despre dubla sa cariera de scriitor (de opere fictionale si de articole de presa), Andrew Nicoll a subliniat ca nu exista nicio legatura intre cele doua aspecte ale vietii sale: jurnalismul te ajuta sa scrii, dar crearea unei lumi fictionale este o cu totul alta poveste si necesita abilitati diferite de cele ale unui jurnalist.

La intalnirea din seara de 20 noiembrie, a fost prezent si personajul Otto Witte din cartea “Daca citesti asta inseamna ca am murit” prin interpretarea actorului Mihai Baranga. Acesta a intrat in pielea lui Otto Witte citind discursul castigator al concursului “Otto Witte presedinte!”, discurs redactat de Raluca Vigheci (autoarea blogului Micuta Cersetoare). Printr-o campanie de promovare originala, in contextul alegerilor prezidentiale, Editura ALLFA indemna bloggerii sa scrie un discurs in calitate de consilier al personajului Otto Witte, imaginat ca fiind unul dintre candidatii la presedintia Romaniei. Autorul celui mai reusit discurs avea sa castige mandatul de Presedinte timp de 1 an pe Strada Fictiunii (detalii aici).

Foto credit: Ioana Petrescu


Cu toate ca in romanele sale Andrew Nicoll construieste lumi bizare, debordand de imaginatie, in viata reala scriitorul mi-a creat impresia unei persoane cu un dozaj echilibrat de boemie si pragmatism. Umorul sau scotian a incantat in repetate randuri auditoriul de fani reuniti sa il cunoasca joi seara. Extrem de deschis si amabil, Andrew Nicoll ne-a impartasit preferintele sale in materie de literatura, a vorbit despre cartile si autorii lui preferati si a reusit astfel o conexiune magica intre el si cei care il ascultau. La final, a acordat autografe si a discutat in particular cu cititorii sai.  

                              Foto credit: Ioana Petrescu

4 comments:

  1. Din pacate, eu n-am reusit sa ajung la acea intalnire. Poti detalia, te rog, acele aspecte controversate ale jurnalismului despre care a vorbit Andrew Nicoll? Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Irina! Era vorba despre libertatea presei, existenta in anumite tari si absenta in altele; despre felul in care mai multi jurnalisti au fost inchisi pentru ca au abuzat de aceasta libertate a presei, ajungand sa santajeze diferite persoane publice pentru a obtine informatii etc.

      Delete
  2. Buna, Cristina! am citit articolele tale de pe site-ul personal si de pe cele asociate si am apreciat mult stilul scrierii recenziilor, as putea sa spun ca ai condei (nu este o flatare, doar placerea descoperirii unui spirit proaspat si cizelat!). Bravo!
    PS am fost si noi (eu si sotul) meu) la intalnirea cu Andrew Nicoll, avem placute amintiri legate de eveniment. de asemenea mi-au placut cele doua carti ale lui si am scris pentru ambele cate o recenzie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri, Antoaneta! Am citit, de asemenea, cu placere recenziile tale pentru cele doua carti si comentariul scris de insusi Andrew Nicoll la unul dintre articolele tale :)

      Delete