12/12/2014
10/12/2014
Recenzie "American Psycho" - Bret Easton Ellis
Titlu original: American Psycho
Autor: Bret Easton Ellis
Anul primei publicari: 1991
Limba din original: engleza
Autor: Bret Easton Ellis
Anul primei publicari: 1991
Limba din original: engleza
In „American Psycho” de Bret Easton Ellis, una dintre cele mai controversate carti aparute in anii ’90, avem acces la viata de zi cu zi (si noapte cu noapte) a unui tanar de douazeci si sase – douazeci si sapte de ani, Patrick Bateman, care lucreaza pe Wall Street. Asadar, locul desfasurarii actiunii este orasul New York, zona Manhattan, iar epoca – anii ’80. Prin ochii lui Bateman, avem acces la lumea celor bogati, frumosi si educati, o lume care face nota discordanta cu realitatea strazilor pline de vagabonzi, cersetori sau prostituate. Atunci
cand nu asculta muzica sau citeste reviste in biroul sau de pe Wall Street,
Patrick Bateman ucide cu sange rece oamenii pe care isi doreste sa ii ucida.
Este destul de simplu: isi alege victimele fara a face discriminari, le
tortureaza, le omoara si, eventual, le si gateste dupa aceea pentru a le manca.
In unele situatii, isi consuma victimele in stare cruda.
09/12/2014
05/12/2014
Recenzie "The Paying Guests" - Sarah Waters
Titlu original: The Paying Guests
Autor: Sarah Waters
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: engleza
Actiunea din cartea “The Paying Guests” scrisa de Sarah Waters se desfasoara in Londra anului 1922. Frances, o tanara de 26 de ani, locuieste cu mama sa intr-o casa din suburbii, pe strada Champion Hill. Dupa pierderea celor doi frati in razboi si dupa moartea tatalui, de asemenea, cele doua sunt nevoite sa renunte la servitori, sa se ocupe singure de intretinerea locuintei si, mai ales, trebuie sa recurga la inchirierea catorva camere din casa pentru a-si asigura o sursa de venit.
04/12/2014
Ce se intampla cu norii care nu au voie sa ploua
Iti cari umbrela dupa tine luni in sir doar pentru ca ti se pare ca e innorat
Si te plangi ca te doare spatele din cauza ei
Dar, in realitate, norii nu au plouat deloc in tot timpul asta...
S-au abtinut doar ca sa nu te ude...
Insa care mai e diferenta?
Cand umbrelele sunt deschise, nu mai conteaza daca ploua sau nu.
Efectul s-a intamplat fara cauza.
Norii se chinuie sa nu ploua si striga:
E doar innorat si nu este nevoie de umbrela.
Labels:
Sedimente
03/12/2014
Recenzie "Viata face toti banii" - Vlad A. Popescu
Titlu original: Viata face toti banii
Autor: Vlad A. Popescu
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
Autor: Vlad A. Popescu
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
Primul lucru care te izbeste in volumul de proze scurte “Viata face toti banii” al lui Vlad A. Popescu este umorul, tragi-comicul ce lipseste atat de mult din peisajul literar contemporan din Romania. As fi tentata sa descriu acest umor ca fiind un mix al stilului lui Caragiale cu cel al lui Seinfeld, dar este vorba, pana la urma, de un stil propriu Vlad A. Popescu, care poarta semnatura autorului.
Lectura cartii “Viata face toti banii” smulge zambete si hohote de ras prin comicul de situatie, prin personajele-stereotip usor recognoscibile, dar si prin jocurile de cuvinte, prin limbajul inteligent folosit – lucru demn de apreciat si care denota investitie si atentie in construirea textului. Autorul utilizeaza cuvintele, sintagmele, expresiile pentru a crea jocuri de cuvinte amuzante, cu dublu sens, obtinand astfel o complicitate suplimentara cu cititorul.
02/12/2014
You would understand if you listen
30/11/2014
28/11/2014
Recenzie "Ratiune si simtire" - Jane Austen
Titlu original: Sense and Sensibility
Autor: Jane Austen
Anul primei publicari: 1811
Limba din original: engleza
Jane Austen este asociata de cele mai multe ori cu cartea “Mandrie si prejudecata” (“Pride and Prejudice”) si majoritatea cititorilor isi limiteaza interactiunea cu autoarea la lectura acestui singur roman. Trebuie sa recunosc ca nici eu nu am citit, pentru multa vreme, o alta carte scrisa de Jane Austen in afara de “Mandrie si prejudecata” pentru ca traiam cu impresia ca toate vor fi la fel si vor trata aceleasi teme. Dupa vizionarea mini-seriilor TV ce au la baza romanele “Ratiune si simtire” (“Sense and Sensibility”) si “Emma”, mi-am dat seama ca ma inselasem si am decis sa citesc si celelalte carti ale lui Jane Austen.
25/11/2014
Over now
Kiesza - Giant in My Heart
"What's the point of going through
All the pain I'm in with you"
22/11/2014
Intalnire cu Andrew Nicoll
Joi, 20 noiembrie, am avut ocazia sa il cunosc pe scriitorul scotian Andrew Nicoll la intalnirea cu “blogerii literari si cititorii de performanta” organizata de Editura ALLFA (Grupul Editorial ALL). Seara ploioasa a fost incalzita de atmosfera intima a ceainariei Carturesti Verona din Bucuresti, dar si de moderatorul evenimentului, Dragos Butuzea (autorul blogului Chestii Livresti).
Andrew Nicoll a debutat cu romanul “A fost odata ca niciodata” (“The Good Mayor”), distins cu premiul Saltire pentru cel mai bun roman de debut al anului si tradus in peste douazeci de limbi. In romana, cartea a fost tradusa la Editura ALLFA, alaturi de volumul “Daca citesti asta inseamna ca am murit” (“If You’re Reading This I’m Already Dead”). Traducerea celor doua romane ii apartine Ioanei Vacarescu, prezenta de altfel ca translator si la intalnirea cu autorul din seara de 20 noiembrie.
11/11/2014
Recenzie "Iluzoria vulpe a fericirii" - Doina Popescu
Titlu original: Iluzoria vulpe a fericirii
Autor: Doina Popescu
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
Autor: Doina Popescu
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
“Iluzoria vulpe a fericirii” de Doina Popescu este o scriere filozofica, psihologica, profund introspectiva, care pune fata in fata “sase personaje in cautarea... timpului pierdut”: Aurora (naratorul), Ana, Iulia, Zina, Radu si Cristian. Acestia alcatuiesc un grup de psihodrama dupa modelul instituit de americanul Jacob Levy Moreno. Se intalnesc regulat la Laptaria lui Enache din Bucuresti si povestesc episoade marcante din viata lor dobandind astfel nu numai o perspectiva personala noua asupra intamplarilor traite (prin prima rememorarii lor si a modificarii impresiei asupra lor datorata trecerii timpului), dar si o perspectiva straina, a celorlalti cinci colegi de grup.
09/11/2014
Everything's a mess
Stuck in a thought like a broken cassette
Tried to rewind it with a pencil
Like people usually do.
Always have to rehearse moments
Before playing them in real life
My own director without an actual character
Just a soul in search of a script.
I forget my lines and improvise with feelings
They flood you and make you cough
You drown or maybe shipwreck on another shore
I will never know. Everything is ruined. Everything’s a mess.
Labels:
Sedimente
28/10/2014
04/10/2014
Cum mi-am petrecut ultima seara de septembrie
Marti, 30 septembrie, am avut placerea sa particip la prima editie a unui nou proiect initiat de Editura ALL, “Cafeneaua lui Alex. Stefanescu”. In atmosfera primitoare si “literara” a uneia dintre cele mai dragute librarii din Bucuresti, Libraria Bastilia, i-am ascultat pe Vlad A. Popescu (autorul cartii “Viata face toti banii”), psihologa Gigi Ghinea si, desigur, pe scriitorul si criticul literar Alex. Stefanescu. Discutia a fost moderata de Viorel Zaicu, director editorial al Editurii ALL.
01/10/2014
Recenzie "Accesorii pentru paradis" - Marie-Jeanne Urech
Titlu original: Des accessoires pour le paradis
Autor: Marie-Jeanne Urech
Anul primei publicari: 2009
Limba din original: franceza
Autor: Marie-Jeanne Urech
Anul primei publicari: 2009
Limba din original: franceza
In “Accesorii pentru paradis” de Marie-Jeanne Urech, lumea isi pastreaza elementele pe care le cunoastem din viata obisnuita de zi cu zi, dar se reorganizeaza intr-o maniera noua, mai interesanta, ce capata sensul ei propriu dupa numai câteva pagini de “trait” in ea. Doctorul Achille Aarberg, “sef de clinica, specialist in defectul de fabricatie, aparator impotriva epidemiilor” primeste intr-o zi un plic cu bani reprezentând recompensa in avans pentru tratarea in particular a unui pacient misterios pe nume Boncompagnon. Ajuns la adresa indicata, doctorul nu gaseste pe nimeni si porneste astfel intr-o cautare a pacientului care il atrage intr-o aventura halucinanta, suprarealista.
23/09/2014
Recenzie "Insurgent" - Veronica Roth
Titlu original: Insurgent
Autor: Veronica Roth
Anul primei publicari: 2012
Limba din original: engleza
Autor: Veronica Roth
Anul primei publicari: 2012
Limba din original: engleza
In cazul seriei “Divergent”, impartirea pe volume este o simpla formalitate. Astfel, “Insurgent”, a doua carte din serie, poate fi cu greu discutata fara a face referire la intamplarile din primul volum. Este o continuare naturala a acestuia si ar putea sa ii urmeze prin simpla numerotare mai departe a capitolelor primului volum. Sentimentul de continuitate difuza a fost accentuat, desigur, de faptul ca am citit a doua carte imediat dupa ce am terminat-o de parcurs pe prima. Dar nu vad cum altfel ai putea citi aceasta serie. Finalul primei carti te obliga sa o incepi pe a doua, iar aceasta din urma te lasa cu aceeasi nevoie de a afla ce se intampla mai departe.
16/09/2014
Someday we'll live like horses
02/09/2014
Recenzie "Nocturne" - Kazuo Ishiguro
Autor: Kazuo Ishiguro
Anul primei publicari: 2009
Limba din original: engleza
La fel cum muzica poate induce stari si transmite sentimente imposibil de transcris in cuvinte, cele cinci povesti ale lui Kazuo Ishiguro creeaza o atmosfera aparte pe care este dificil sa o captezi intr-o cronica a cartii. Senzatia asociata fiecarei povesti din micutul volum “Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg” se insinueaza subtil, ca notele muzicale atinse pentru o fractiune de secunda pentru a se imbina mai apoi cu notele de dupa ele intr-o armonie ce constituie un tot unitar si pe care o percepem drept “melodie”. In urma lecturii colectiei de cinci proze scurte, ramai cu o impresie delicata, abia conturata, fara a exista nimic pe care sa poti pune cu certitudine degetul si sa il numesti drept declansatorul starii respective.
26/08/2014
24/08/2014
Recenzie "Divergent" - Veronica Roth
Titlu original: Divergent
Autor: Veronica Roth
Anul primei aparitii: 2011
Limba din original: engleza
Autor: Veronica Roth
Anul primei aparitii: 2011
Limba din original: engleza
“Divergent” este prima carte din trilogia cu acelasi nume scrisa de tanara autoare americana Veronica Roth si se incadreaza in seria romanelor de fictiune YA (Young Adult Fiction). In ultimii ani, au aparut foarte multe carti din acest nou proclamat gen literar si s-a format o audienta numeroasa de cititori (in mare parte, adolescenti) fani ai romanelor YA. Cateva carti au iesit in evidenta si s-au ridicat ca spuma deasupra marii de romane de fictiune Young Adult ajungand bestseller-e internationale vandute in milioane de copii si ecranizate in productii cinematografice de succes in intreaga lume. Seria “Divergent”, alaturi de “Jocurile Foamei” (Suzanne Collins), face parte din aceasta categorie.
12/08/2014
09/08/2014
7 carti de citit in vacanta de vara
Cartile pot fi citite, desigur, in orice anotimp. Dar nu putem nega faptul ca unele carti se potrivesc mai bine cu caldura care iti topeste creierul, cu soarele care iti irita pielea si cu atmosfera de vacanta cu care suntem obisnuiti pe timpul verii. Am ales ca recomandari pentru vacanta de vara lecturi care sa umple golurile unei calatorii cu trenul, masina sau avionul catre sau dinspre o destinatie de vacanta, scrieri suficient de scurte incat sa poata fi citite rapid, carti captivante, dar care sa nu te trimita totusi prea departe de realitate.
Vara, se presupune ca totul trebuie sa fie mai usor. Asadar, iata 7 lecturi usoare, care nu solicita prea mult, dar care raman totusi exercitii reusite de literatura.
07/08/2014
Recenzie "Sus, in aer" - Walter Kirn
Titlu original: Up in the Air
Autor: Walter Kirn
Anul primei publicari: 2001
Limba din original: engleza
Autor: Walter Kirn
Anul primei publicari: 2001
Limba din original: engleza
“Sus, in aer” de Walter Kirn este o carte despre un barbat aflat la jumatatea vietii care isi petrece majoritatea timpului in aeroport, in avion, in camere de hotel si in sali de birou sau de conferinta. Walter Kirn reuseste sa expuna, intr-un stil ironic si usor cinic, boala oamenilor contemporani: dezradacinarea, absenta unor elemente de stabilitate, drumul fara punct de pornire si fara destinatie.
06/08/2014
Recenzie "Ivan cel Groaznic" - Henri Troyat
Titlu original: Ivan le Terrible
Autor: Henri Troyat
Anul primei publicari: 1984
Limba din original: franceza
Autor: Henri Troyat
Anul primei publicari: 1984
Limba din original: franceza
Cartea “Ivan cel Groaznic” de Henri Troyat este o incursiune in viata uneia dintre personalitatile istorice cele mai tulburatoare ale secolului al XVI-lea, si anume tarul Ivan al IV-lea al Rusiei, supranumit inca de pe vremea sa drept “Ivan cel Groaznic”. Aceasta minutioasa biografie a unui personaj aflat la limita dintre legenda, mit si realitate reda cititorilor pasionati de istorie (si nu numai) o fateta mai putin cunoscuta a tarului. Pe langa prezentarea luptelor, a infrangerilor si a cuceririlor lui Ivan cel Groaznic, Henri Troyat ofera detalii interesante de ordin psihologic si din viata personala a tarului, ce au rolul de a explica intrucatva actiunile atat de contestate ale personajului.
05/08/2014
19/07/2014
Recenzie "Your Voice in My Head" - Emma Forrest
Titlu original: Your Voice in My Head
Autor: Emma Forrest
Anul primei publicari: 2011
Limba din original: engleza
Autor: Emma Forrest
Anul primei publicari: 2011
Limba din original: engleza
Oamenii se impart in patru categorii: cei care nu s-au gandit niciodata la sinucidere; cei care s-au gandit la sinucidere, dar nu au incercat sa o faca niciodata; cei care s-au gandit sa se sinucida, au incercat, dar nu au reusit; cei care s-au gandit la sinucidere, au incercat sa se sinucida si au reusit sa o faca. Cartea de memorii a Emmei Forrest, “Your Voice in My Head”, vorbeste cu luciditate despre a treia categorie. Sunt foarte rare ocaziile in care persoanele ce se confrunta cu bulimia, tentativele de a-si face rau singure (printre care, tentativa de sinucidere) reusesc sa prezinte altora trairile lor, starile care ii determina sa recurga la aceste gesturi. Talentul de scriitoare al Emmei Forrest o ajuta sa se detaseze de sine si sa construiasca un volum de memorii pe cat de emotional si de sincer pe atat de lucid si de realist.
17/07/2014
Transluciditate
Intotdeauna sub un văl de transluciditate, se insinueaza precum fata morgana. Nu crezi pana nu vezi. Si daca nu o sa vezi, nu o sa crezi? Alteori, din indicii inselatoare, plasezi cu usurinta etichete cu “da” si “nu”. Nimic nu iti mai schimba parerea. Am ascuns forma norilor sub stralucirea soarelui si am ascuns soarele in spatele norilor. O sa te mire cand o sa te ploua sau cand vei fi ars de raze pentru ca ti-a fost lene sa te uiti in sus.
Labels:
identitate,
Sedimente
15/07/2014
Close your eyes and count to three
"That god damn bitch of life she made me cry
So I'd like to poke her squarely in the eye"
02/07/2014
Recenzie "Redescoperind Drumul Matasii" - Colin Thubron
Titlu original: Shadow of the Silk Road
Autor: Colin Thubron
Anul primei publicari: 2006
Limba din original: engleza
Autor: Colin Thubron
Anul primei publicari: 2006
Limba din original: engleza
Pentru pasionatii de
istorie, geografie, calatorii, antropologie, istoria culturii si a mentalitatilor
sau istoria religiilor, "Redescoperind Drumul Matasii" de Colin Thubron ofera o
lectura densa, plina de cunostinte inedite din toate aceste domenii. Cartea se incadreaza
intr-un gen literar pe cale de disparitie sau care nici macar nu a existat
vreodata ca o categorie de sine statatoare: o carte de calatorii care este si
fictiune, poezie in acelasi timp. Colin Thubron reuseste sa fie obiectiv si
subiectiv deopotriva: pastreaza echidistanta observatorului fara a sacrifica
descrierile poetice, micile episoade de fictiune pura, dialogurile sensibile
sau grave, umorul fin.
01/07/2014
Hide away with me some more
22/06/2014
Recenzie "O coarda prea intinsa" - Henry James
Titlu original: The Turn of the Screw
Autor: Henry James
Anul primei publicari: 1898
Limba din original: engleza
Autor: Henry James
Anul primei publicari: 1898
Limba din original: engleza
In “O coarda prea intinsa”, Henry James se joaca cu mintea cititorului printr-un text al carui inteles real nu se dezvaluie nici la final. Astfel, dupa ce inchizi cartea, este alegerea ta sa crezi ca ai citit o nuvela gotica paranormala sau o carte despre efectele tulburarilor psihice.
Intr-un grup de persoane amatoare de povesti de groaza, unul dintre barbati, Douglas, le promite companionilor sai o poveste inspaimantatoare. Este vorba despre manuscrisul unei femei in care aceasta relateaza intamplarile petrecute in tineretea sa, pe vremea cand s-a angajat ca guvernanta la Bly, un domeniu izolat din Anglia rurala a sfarsitului de secol XIX. Din momentul lecturarii manuscrisului de catre Douglas, guvernanta devine naratorul. “O coarda prea intinsa” este construita astfel ca o “povestire in povestire”.
17/06/2014
16/06/2014
Recenzie "P.S. Te iubesc" - Cecelia Ahern
Titlu original: P.S. I Love You
Autor: Cecelia Ahern
Anul primei publicari: 2004
Limba din original: engleza
Cartea “P.S. Te iubesc” scrisa de Cecelia Ahern ofera o lectura relaxanta si usoara, putand fi citita in numai cateva ore, maximum o zi. Firul epic urmareste povestea tinerei Holly, care a ramas recent vaduva si incearca sa gaseasca taria de a-si continua viata dupa moartea iubitului ei sot, Gerry. Perioada de recuperare ii este facilitata chiar de Gerry, care, inainte sa moara, ii pregateste lui Holly 10 scrisori, cate una pentru fiecare luna ramasa pana la sfarsitul anului. Toate scrisorile se incheie cu “P.S. Te iubesc”.
15/06/2014
Timpul se va scurge oricum si fara el
Cu privirea pierduta dupa cotorul cartilor de pe raftul de sus al bibliotecii, ceasul ii aluneca de pe mana stanga si cazu fara zgomot pe covorul moale, ros de timp.
Cu ochii in cautarea unei carti de pe penultimul rand de volume de sus si fara a privi pe unde paseste, cu gatul intins la maximum pentru a descifra cuvintele de pe cotoare, tocul subtire al pantofului din piciorul drept strapunse cadranul de sticla al ceasului.
- Oh my God, I am so sorry!
- Lasati, timpul se va scurge oricum si fara el...
Labels:
Sedimente
13/06/2014
Pierdut sentimente, ofer recompensa
Semnalmente: marete ca cei mai inalti munti, uneori se fac mici cat un purice. Au tendinta de a se ascunde dupa canapea. Sunt alergice la praf (da, si la cel de stele). Curg frenetic precum cele mai volburoase rauri, slefuiesc si ignora pietre in drumul lor. Le polueaza insa pana si cel mai mic gunoi aruncat in ele. Se autopurifica la intervale de timp, impartind suieraturi de neinteles cu vantul.
Daca le gasiti, aruncati peste umar doua albastrele in noptile cu luna plina.
Labels:
Sedimente
10/06/2014
05/06/2014
Recenzie "Magicienii" - Christopher Priest
Titlu original: The Prestige
Autor: Christopher Priest
Anul primei publicari: 1995
Limba din original: engleza
Autor: Christopher Priest
Anul primei publicari: 1995
Limba din original: engleza
Pentru cititorii care nu sunt neaparat fani ai literaturii science fiction sau care nu sunt familiarizati cu acest tip de carti, dar doresc sa se apropie mai mult de genul SF, “The Prestige” (“Magicienii”) de Christopher Priest este cartea perfecta pentru a incepe. Aceasta deoarece “The Prestige” este un roman science fiction atipic, ce poate fi citit si ca roman istoric, ca bildungsroman sau ca roman britanic de epoca.
Daca ar fi sa integram totusi cartea in categorii, genuri si subgenuri literare, “The Prestige” (“Magicienii”) de Christopher Priest este un roman neogotic science fiction cu elemente steampunk. Actiunea se desfasoara in mare parte in Londra victoriana si spune povestea rivalitatii dintre doi mari magicieni: Rupert Angier si Alfred Borden.
03/06/2014
Recenzie "Sange de pasare pe haine" - Liviu G. Stan
Titlu original: Sange de pasare pe haine
Autor: Liviu G. Stan
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
Autor: Liviu G. Stan
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
In romanul de debut al lui
Liviu G. Stan, "Sange de pasare pe haine",
scenele se insinueaza printre randuri, ca trailer-ul unui film, pentru a se
dezvolta mai apoi in episoade complete, de sine statatoare. Cu toate ca secvente
din naratiune sunt dezvaluite inainte de a fi puse impreuna, rezultatul final
nu surprinde mai putin, tensiunea nu se diminueaza.
Regizorul Dawid Jarek, in varsta
de treizeci de ani, soseste din Polonia in Romania pentru a turna un film in Braila,
orasul natal al mamei sale, Irena. Iarna pare sa fi inghetat orasul intr-un
timp demult trecut, al tineretii Irenei. Sub zapada asternuta peste o Braila intunecoasa,
obscura, pictata in tonuri de gri, se trezeste la viata amintirea unei crime
petrecute intr-o padure din Polonia, crima care i-a marcat profund copilaria
lui Dawid.
27/05/2014
I guess we’ll know in time
But I don’t wanna lie
I just wanna know if staying
25/05/2014
Recenzie "Rebecca" - Daphne du Maurier
Titlu original: Rebecca
Autor: Daphne du Maurier
Anul primei publicari: 1938
Limba din original: engleza
Autor: Daphne du Maurier
Anul primei publicari: 1938
Limba din original: engleza
Romanul “Rebecca” de Daphne du Maurier a fost publicat pentru prima data in anul 1938 si nu a incetat sa fie reeditat de atunci. Cartea este cu adevarat mereu actuala prin prisma personajelor sale dar, mai ales, datorita problematicilor psihologice pe care le trateaza. “Rebecca” este o opera care a intrat in istoria literaturii, figurand in toate topurile si listele de lectura cu recomandari de carti clasice.
Am citit “Rebecca” de Daphne du Maurier abia anul trecut fiind una dintre cartile mele preferate din 2013. Scriind acum despre carte, dupa cateva luni de la lectura ei, am senzatia ca o port cu mine de mult mai mult timp, ca o stiu dintotdeauna. Pentru ca “Rebecca” se ataseaza de tine - si tu, ca cititor, de ea – cu fiecare cuvant si cu fiecare pagina intoarsa. Sunetul cu care inchizi volumul la final este acompaniat de sentimentul ca ai terminat de citit o capodopera la care te vei mai gandi mult timp de acum inainte.
“Rebecca” este o carte de nota 10 datorita a cel putin 10 ingrediente de succes pe care le contine:
07/05/2014
Recenzie "Amintirile unui insingurat" - Nicolae Sirius
Titlu original: Amintirile unui insingurat
Autor: Nicolae Sirius
Anul primei publicari: 2013
Limba din original: romana
Autor: Nicolae Sirius
Anul primei publicari: 2013
Limba din original: romana
Nicolae Sirius construieste Amintirile unui insingurat ca si cand ar tricota: povestile se leaga si se dezleaga precum ochiurile unui fular, te indepartezi din ce in ce mai mult de capatul de unde ai inceput, dar la final ai un produs de sine statator, un fular care iti tine de cald, o carte intre paginile careia te scufunzi cu orele. Nu ai cum sa nu observi inca de la lectura primelor 5-10 pagini ca ai fost deja introdus in 5-10 povesti diferite. Nicolae Sirius duce astfel tehnica povestirii in povestire la un alt nivel, unul care pune la incercare rabdarea cititorului, dar ii mentine aprins interesul in acelasi timp.
08/04/2014
What if we ruined it all?
07/04/2014
Recenzie "Cheia" - Junichiro Tanizaki
Titlu original: Kagi
Autor: Junichiro Tanizaki
Anul primei publicari: 1956
Limba din original: japoneza
Autor: Junichiro Tanizaki
Anul primei publicari: 1956
Limba din original: japoneza
“Cheia” de Junichiro Tanizaki este un roman plasat in Japonia anilor ’50 care reda relatia dintre doi soti prin prisma jurnalelor paralele pe care acestia le tin. Ikuko si sotul ei (al carui nume nu este mentionat pe tot parcursul cartii) sunt trecuti de prima tinerete si au o fiica “aproape de varsta maritisului”, Toshiko. Cei doi scriu in jurnalul personal mai ales impresii despre viata lor sexuala, dar insemnarile sunt mai mult decat atat, ajungand sa devina premisa unui joc in care fiecare membru al cuplului il instiga pe celalalt la lectura jurnalului sau intim. Cu toate ca cei doi soti isi ascund cu grija jurnalele, ba chiar le sigileaza cu banda adeziva si isi fac tot felul de semne pentru a vedea daca jurnalul le-a fost gasit si citit, se intampla sa isi lase cheia ascunzatorii la vedere sau sa isi atraga in alte moduri perechea catre jurnalul propriu.
04/04/2014
Recenzie "Copiii teribili" - Jean Cocteau
Titlu original: Les enfants terribles
Autor: Jean Cocteau
Anul primei publicari: 1929
Limba din original: franceza
Autor: Jean Cocteau
Anul primei publicari: 1929
Limba din original: franceza
"Copiii teribili" de Jean Cocteau aminteste, intr-o oarecare masura, de tragediile antice grecesti, dar poate fi interpretata, in acelasi timp, ca o varianta incestuoasa a piesei Romeo si Julieta de Shakespeare, mai ales prin prisma finalului. "Copiii teribili" ramane insa usor de recunoscut drept o scriitura tipic frantuzeasca.
Scurtul roman, scris in numai 17 zile in care Cocteau se afla la dezintoxicare, spune povestea stranie a legaturii dintre Elizabeth si fratele ei Paul, doi orfani de nouasprezece, respectiv saptesprezece ani. Cei doi se refugiaza de realitatea si de legile lumii inconjuratoare in camera pe care ajung sa o imparta cu Gérard - prietenul lui Paul care este indrăgostit de Elizabeth, orfan la randul lui si aflat in custodia unchiului sau bogat - si Agathe, de asemenea o orfana, pe care Elizabeth o cunoaste la locul de munca, un salon de moda. Cei doi frati obisnuiesc sa “plece” din realitate printr-un joc pe care il practica, un joc care are asupra lor efectul unui adevarat drog.
Scurtul roman, scris in numai 17 zile in care Cocteau se afla la dezintoxicare, spune povestea stranie a legaturii dintre Elizabeth si fratele ei Paul, doi orfani de nouasprezece, respectiv saptesprezece ani. Cei doi se refugiaza de realitatea si de legile lumii inconjuratoare in camera pe care ajung sa o imparta cu Gérard - prietenul lui Paul care este indrăgostit de Elizabeth, orfan la randul lui si aflat in custodia unchiului sau bogat - si Agathe, de asemenea o orfana, pe care Elizabeth o cunoaste la locul de munca, un salon de moda. Cei doi frati obisnuiesc sa “plece” din realitate printr-un joc pe care il practica, un joc care are asupra lor efectul unui adevarat drog.
18/03/2014
In the oceans of me
05/03/2014
Recenzie "alter. ego." - Ana Manescu
Titlu original: alter. ego.
Autor: Ana Manescu
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
Autor: Ana Manescu
Anul primei publicari: 2014
Limba din original: romana
"alter. ego." de Ana Manescu decupeaza cu luciditate acea perioada controversata a varstei de douazeci de ani si parcurge, printr-o introspectie fina si detaliata a personajului principal – Sonnja – drumul catre obtinerea independentei emotionale, catre atingerea intelepciunii care sa asigure stabilitate si auto-suficienta.
Romanul se desfasoara oarecum cronologic intre ultimele momente de liceu, vara de dupa liceu si "restul vietii". ("Si apoi s-a terminat liceul si ne-a ramas doar Vara." [...] "Si apoi s-a terminat vara si ne-a ramas doar restul vietii.")
Romanul se desfasoara oarecum cronologic intre ultimele momente de liceu, vara de dupa liceu si "restul vietii". ("Si apoi s-a terminat liceul si ne-a ramas doar Vara." [...] "Si apoi s-a terminat vara si ne-a ramas doar restul vietii.")
04/03/2014
Say something, I'm giving up on you...
02/03/2014
23/02/2014
Uneori isi intorcea insesizabil capul spre dreapta
Aluneca incet, ca pe mucusul unei moluste,
Ramanea fara combustibil si se oprea,
O batea vantul si se lasa suflata,
O batea vantul si se impotrivea.
Astepta zile si milioane de ani,
Fugea pana i se aprindea pamantul de sub picioare,
Vedea in ceata si isi freca ochii,
Dar muntele era la fel de departe.
Picaturile de transpiratie ii spalau frica,
Inima ii pompa speranta in vene,
Uneori isi intorcea insesizabil capul spre dreapta
Si ii vorbea.
Valurile ii izbeau timpanul
Si scuipa gustul sarat din gura.
Isi zgaria talpile de scoicile sparte,
Dar muntele era la fel de departe.
Labels:
identitate,
incercare,
Sedimente,
speranta
11/02/2014
Now I can see
And you dare me to face the attack
08/02/2014
Recenzie "Marina" - Carlos Ruiz Zafón
Titlu original: Marina
Autor: Carlos Ruiz Zafón
Anul primei publicari: 1999
Limba din original: spaniola
Autor: Carlos Ruiz Zafón
Anul primei publicari: 1999
Limba din original: spaniola
“Marina mi-a zis odata ca nu ne aducem aminte decat ceea ce nicicand nu s-a petrecut.” Asa incepe romanul gotic “Marina” al lui Carlos Ruiz Zafón. Pentru mine, este una dintre frazele de inceput memorabile din literatura tuturor timpurilor. Restul cartii confirma promisiunea facuta de aceasta prima fraza. “Marina” trateaza, in principal, tema mortii si a atitudinii fata de moarte. Un subiect cu greutate, apasator, iar povestea prin care Zafón il pune in scena este pe masura. Lumea macabra, misterioasa imaginata de scriitorul spaniol te tine captivat de la primul pana la ultimul cuvant si te face sa te uiti peste umar atunci cand te afli singur in intuneric.
07/02/2014
Recenzie "Garden Party" - Katherine Mansfield
Titlu original: The Garden Party and Other Stories
Autor: Katherine Mansfield
Anul primei publicari: 1922
Limba din original: engleza
“Garden Party” este o colectie de 11 povestiri in care Katherine Mansfield, cu stilul ei bland si aproape “pastelat”, vorbeste nu despre intamplari, nu despre personaje, ci despre emotii, stari si senzatii. Dupa ce lecturezi oricare dintre prozele ei scurte, ramai cu o impresie, cu senzatia unui anumit tip de atmosfera, iar conexiunea cu personajele se realizeaza prin capacitatea scriitoarei de a transpune atat de curat inefabilul sentimentelor traite de acestea.
04/02/2014
Somehow it seems colder now...
03/02/2014
29/01/2014
Recenzie "O perfecta zi perfecta" - Martin Page
Titlu original: Une parfaite journée parfaite
Autor: Martin Page
Anul primei publicari: 2001
Limba din original: franceza
Daca in “M-am hotarat sa devin prost” personajul lui Martin Page suferea de inteligenta, in “O perfecta zi perfecta” sursa inadaptarii eroului este imaginatia sa, capacitatea de a gandi altfel decat ceilalti. Intr-o lume uniformizata, standardizata si plina de etichete, se naste un univers paralel, acela al gandurilor interioare, al dorintelor adevarate. Este taramul imaginatiei, in care personajul-narator din “O perfecta zi perfecta” isi gaseste refugiul.
21/01/2014
And we're only wasting (time)
I had prayed for everything, for everyone."
19/01/2014
Top 7 carti preferate in 2013
A fost destul de greu sa aleg din lista cartilor citite in 2013 pe acelea care mi-au placut cel mai mult. Toate lecturile de anul trecut au fost placute si interesante, fiecare in felul ei, si am avut ocazia sa descopar autori pe care nu ii mai citisem pana atunci, dar care m-au surprins extrem de placut.
Cu toate ca mi-am propus sa citesc mai multe carti de non-fictiune, desigur ca planul nu mi-a iesit nici anul acesta. Asadar, toate cele 7 carti din lista de “best of” a anului 2013 sunt carti de fictiune, dar acesta e singurul lucru care le aseamana (pe langa faptul ca toate mi-au placut foarte mult). In rest, dupa cum se va vedea si din micile descrieri de mai jos, fiecare e unica in felul ei.
15/01/2014
Scena se prabuseste sub noi
Eterne pregatiri pentru nimic...
O piesa care se joaca intotdeauna in culise,
fara costumele prevazute si fara machiaj...
Atatea repetitii inutile...
Inainte de seara marelui spectacol,
scena se prabuseste sub noi.
Labels:
Sedimente
14/01/2014
13/01/2014
07/01/2014
I make the same mistakes; feels like I never learn...
For little in return"
06/01/2014
Ce RePede au trecut anii in CRP
Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea specializarii Comunicare si Relatii Publice (CRP) a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, a fost lansat volumul colectiv “CRP dupa 20 de ani” (editori: Cristina Bogdan si Ana-Maria Teodorescu, Editura Universitatii din Bucuresti, 2013). Cartea cuprinde ganduri ale profesorilor si colaboratorilor specializarii CRP, dar si amintiri ale alumnilor.
Iata mai jos textul scris de mine si inclus in acest volum aniversar:
Subscribe to:
Posts (Atom)